Politică

Dragnea îi răspune lui Uioreanu: Structurile descentralizate, transferate cu bunurile de la angajarea răspunderii

Vicepremierul Liviu Dragnea i-a replicat, joi, preşedintelui CJ Cluj, liberalul Horea Uioreanu, într-o scrisoare deschisă, precizând că structurile supuse descentralizării vor fi transferate odată cu bunurile deţinute în momentul angajării răspunderii Guvernului.

"Referitor la scrisoarea deschisă adresată primului-ministru de către preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu, în calitate de iniţiator şi susţinător determinat al procesului de descentralizare din România, fac următoarele precizări: conform proiectului de lege privind descentralizarea, toate structurile administraţiei publice centrale care vor fi supuse acestui proces vor fi transferate odată cu toate bunurile pe care le deţineau în patrimoniu la data angajării răspunderii Guvernului pentru acest act normativ", a precizat Dragnea, în scrisoarea deschisă.

El a menţionat că, în cursul zilei de joi, va solicita oficial tuturor ministerelor implicate în procesul de descentralizare să nu permită niciun fel de transfer de bunuri de la structurile care urmează să fie descentralizate către cele care vor funcţiona în continuare la nivelul administraţiei publice centrale.


"În cazul în care s-au făcut deja astfel de transferuri de bunuri, actele respective vor fi revocate, astfel încât autorităţile locale care vor prelua structurile descentralizate să primească resursele integrale necesare exercitării competenţelor transferate. Această tendinţă de a păstra cât mai mult la centru este expresia rezistenţei uriaşe a actualului sistem administrativ faţă de reforma de descentralizare" a arătat vicepremierul Dragnea, preşedintele executiv al PSD.

El a subliniat că este vorba de "o problemă mai profundă de mentalitate ce se manifestă la nivelul unor funcţionari din sistemul centralizat care se comportă ca şi cum bunurile statului ar face parte din averea lor personală".


"Îi avertizez pe toţi cei care sunt tentaţi de astfel de acţiuni că demersul lor nu va fi tolerat la nivelul Guvernului. Nu voi permite ca o reformă majoră pentru administraţia publică din România să fie afectată de încercarea unor funcţionari de a-şi conserva privilegiile pe care le-au avut în actualul sistem centralizat", a precizat Dragnea.

În 19 noiembrie, Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului.


 

abonare newsletter