Politică

Plenul Senatului dezbate Legea privind Roşia Montană

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), a propus, marţi, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, propus de Guvern.

Proiect de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România primise, anterior înfiinţării comisiei speciale, raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie şi aviz negativ de la Comisia juridică a Senatului.

La rândul său, Comisia pentru Roşia Montană a apreciat, potrivit raportului, că proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, a propus respingerea acestuia.


"Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia consideră necesară stabilirea unor condiţii de parteneriat corect între acţionarul majoritar şi compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii şi a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul", se arată în raport, potrivit Mediafax.

Membrii comisiei au mai apreciat că modificările condiţiilor Acordului iniţial (licenţa) propuse de Guvernul României reprezintă o îmbunătăţire reală faţă de licenţa în vigoare şi pot aduce beneficii economice pentru statul român. "Comisia propune o serie de acţiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care să sprijine poziţia de negociere a statului român şi în alte proiecte de asemenea anvergură", se arată în document.


Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi a documentelor referitoare la zăcământ).

La rândul său, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Gheorghe Hogea, a spus că executivul susţine punctul de vedere al comisiei speciale privind respingerea proiectul de lege.


La începutul dezbaterilor, senatorii au discutat în contradictoriu privind timpul de dezbatere propus de Darius Vâlcov, respectiv de numai 45 de minute.

În cele din urmă, propunerea a fost preluată de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, şi a fost adoptată cu 77 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi o abţinere.


Senatul dezbate acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

 

abonare newsletter