Politică

Tensiunile din USL, tot mai vizibile

Atacurile dintre social democraţi şi liberali sunt tot mai dese şi mai nou, făţişe, aşa cum a demonstrat şi Consiliul PSD de la sfârşitul săptămânii.

Social democraţii s-au reunit în şedinţă, la Sala Palatului, în cadrul Consiliului Naţional al partidului pentru a dezbate strategiile pentru alegerile care se apropie. În acelaşi timp s-au întrunit şi liberalii, într-o altă locaţie însă, în cadrul Conferinţei Organizaţiei PNL a Sectorului 3.

De la distanţă, liderii celor două partide s-au „înţepat“ reciproc, PSD lansând teme de discuţie precum o posibilă propunere a unui candidat propriu la preşedinţie sau situaţia USL. O analogie interesantă a venit din partea lui Adrian Năstase care a spus că Uniunea a depăşit etapa dragostei tumultoase şi a intrat în zodia căsătoriei din interes, el arătând că era normal să se întâmple aşa şi că, în opinia sa, USL trebuie să funcţioneze în continuare.


La PSD, Ponta tace

Astfel, senatorul Mircea Geoană a accentuat ideea sacrificiului pe care l-a făcut PSD-ul aliindu-se cu un partid mai mic şi diferit doctrinar şi s-a plâns totodată de părerile diferite exprimate public ale liberalilor, pe unele din temele guvernarii, scrie site-ul Ziare.com. De altfel, recent, Geoană lansa şi ideea potrivit căreia Antonescu ar trebui retestat în sondaje, pentru că a pierdut din credibilitate.

Adrian Nastase a fost în schimb, „împăciuitor“, cerând solidaritate în interiorul USL şi acceptarea compromisurilor cu partenerii liberali.


Discursul premierului Victor Ponta s-a concentrat pe câteva teme precum lupta împotriva lui Traian Băsescu şi a justiţiei, realizările USL sau obiectivele PSD. Acesta nu a rostit, în schimb, nimic despre co-preşedintele USL, Crin Antonescu, aflat la rândul său la o întrunire a liberalilor de unde a lansat şi el câteva atacuri.    

La PNL, avertismente

În acelaşi timp, de la Romexpo, unde a avut loc întâlnirea liberalilor, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a transmis şi el avertismente către partenerii din USL, declarând că „Uniunea  nu s-a făcut doar pentru ca Victor Ponta să fie prim-ministru al României şi Crin Antonescu candidat la prezidenţialele din 2014“. „În această guvernare suntem angajaţi, pentru această formulă de majoritate am primit votul, orice altceva ar fi un joc politicianist şi o pierdere a terenului câştigat. Nu există dreapta politică în România în afara PNL“, a spus preşedintele PNL.


Nu în ultimul rând, Crin Antonescu a răspuns şi atacurilor venite, în ultima perioadă, din partea lui Victor Ponta şi a altor social democraţi, privind opoziţia pe care o face guvernării, în timp ce se află totuşi la putere.

Liberalii clujeni, dezamăgiţi

Liberalii clujeni se declară dezamăgiţi de mesajele transmise de unii social democraţi, dar cred în unitatea USL. Liderul PNL Cluj, Horea Uioreanu, subliniază că Mircea Geoană, unul dintre promotorii ideii unei candidaturi din partea PSD la prezidenţiale, reprezintă oricum, „o decepţie“. „Îmi pare rău că au fost abordate asemenea subiecte, dar Mircea Geoană, pentru mine, a fost oricum o decepţie, este prea puţin important ce spune el. Eu cred în unitatea USL şi cred că PSD îşi va respecta înţelegerea avută pentru prezidenţiale, nu cred că vor avea candidatul lor la alegeri“, a precizat liderul PNL Cluj, Horea Uioreanu.   

abonare newsletter