Politică

Dragnea reclamă că miniştrii nu i-au transmis numărul de personal şi bugetele pentru descentralizare

Ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a reclamat, miercuri, în Guvern, că ministerele nu i-au transmis încă numărul de personal şi bugetele domeniilor care vor fi descentralizate, în vederea elaborării bugetului pe 2014.

Liviu Dragnea a prezentat în şedinţa de guvern o notă în care reclama netransmiterea până în prezent a datelor solicitate, au relatat agenţiei Mediafax surse guvernamentale.

„Miniştrilor li s-a cerut ca până joi, 7 noiembrie, să-i transmită vicepremierului Dragnea, în vederea centralizării, numărul de personal şi bugetele domeniilor care vor intra în procesul de descentralizare, astfel încât să poată fi finalizat proiectul bugetului pentru anul viitor”, au arătat sursele menţionate.


Guvernul va aproba joi, 14 noiembrie, proiectul de bugetul pentru anul viitor şi proiectul de lege privind descentralizarea, urmând ca, foarte probabil pe 19 noiembrie, Executivul să îşi angajaze în Parlament răspunderea pentru descentralizare, a anunţat, anterior, premierul Victor Ponta.

El a arătat că bugetul pentru 2014 va fi construit ţinându-se cont de finanţarea structurilor care trec de la ministere la autorităţile locale.


Luni, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat că procesul de descentralizare şi de reorganizare administrativă va reduce cu cel puţin 10% numărul de personal din structurile reorganizate, cifră care nu reprezintă o ţintă, Guvernul având însă obligaţia să nu depăşească numărul de personal salarizat.

Cum ar arăta descentralizarea lui Dragnea?

Reorganizări în domeniile transporturilor, agriculturii, culturii, turismului, învăţământului preuniversitar, muncii, mediului, pescuitului, sănătăţii, sportului sunt preconizate în varianta de lucru a proiectului de descentralizare discutată de vicepremierul Liviu Dragnea cu partidele parlamentare.


Modificările legislative propuse vizează descentralizarea competenţelor de la nivel central la nivel local, prin înfiinţarea unor structuri în subordinea consiliilor judeţene, respectiv a consiliilor locale şi reorganizarea unora dintre serviciile publice deconcentrate ale ministerelor sau a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale ar urma să propună Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative care reglementează domeniul acestora de competenţă, precum şi cele care vizează organizarea şi funcţionarea lor în conformitate cu prevederile prezentei legi.


Personalul angajat în cadrul structurilor supuse reorganizării ar urma să fie preluat de către consiliile judeţene/Consiliul General al municipiului Bucureşti sau după caz, de către consiliile locale, pe baza protocoalelor de predare-preluare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, păstrându-şi drepturile salariale avute.

Totodată, în varianta de proiect se propune ca autorităţile administraţiei publice locale să preia dreptul de administrare asupra bunurilor proprietate publică a statului aflate în administrarea structurilor supuse reorganizării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter