Politică

Vacanţă mai scurtă pentru parlamentari

Un senator PP-DD va depune la Comisia de regulament a Senatului un amendament prin care vacanţa parlamentară a senatorilor să fie redusă doar la luna august.

Prevederea are în vedere ralierea Senatului la normele PE. Despre o asemenea iniţiativă au vorbit şi cei de la USL, în campania electorală din 2012.

Iniţiativa senatorului PP-DD, Steliana Miron, este susţinută de premierul Victor Ponta, de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.


Ar trebui modificată Constituţia

Din păcate această iniţiativă nu este o propunere legislativă şi nici lege organică, ci ţine de modificarea Constituţiei. Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a subliniat că este de acord ca şi Parlamentul României să se ralieze celorlalte parlamentare naţionale europene şi să aibă vacanţă parlamentară doar în luna august. „Evoluţia societăţii ne obligă la acest lucru. Avem sute de proiecte de lege, iar în luna iulie sunt foarte multe lucruri şi la Parlamentul European şi la Comisia Europeană. Majoritatea parlamentelor naţionale lucrează în iulie, trebuie să ne adaptăm şi noi", a spus Zgonea.

Puterea: O iniţiativă de „bun simţ“

Reprezentanţii puterii de la Cluj consideră că reducerea vacanţei parlamentare este o chestiune de bun simţ. „Eu cred că nu este o propunere exagerată, este o iniţiativă de bun simţ. Ar trebui să funcţioneze şi în Senat şi în Camera Deputaţilor. Este o chestiune de normalitate. O lună, o lună jumătate, mai puţin de o lună, da, cred că reducerea vacanţei nu este o propunere exagerată“, a declarat deputatul PSD Cornel Itu.


Opoziţia: Parlamentul nu legiferează, oricum

Opoziţia reacţionează în schimb cu ironie. Senatorul democrat liberal Alin Tişe consideră că oricum Parlamentul nu lucrează şi nu legiferează, ţara fiind condusă prin ordonanţe de urgenţă date de Guvernul Ponta.

„Nu ştiu dacă chiar se doreşte acest lucru, scurtarea vacanţei, sau e doar ipocrizie. Nu ştiu cine este această doamnă, dar cred că dacă vrei să lucrezi în Parlament poţi să lucrezi fără să ai vacanţă, de exemplu. Sau dacă vrem să lucrăm mai mult, putem să o facem şi fără să ne raliem la alte state. Pe de altă parte, ţara în momentul de faţă este condusă de Guvern, legile le face Guvernul, nu Parlamentul, ţara este condusă prin ordonanţe de urgenţă, aşa că nici nu mai ştim care este rostul Parlamentului“, a declarat senatorul PDL de Cluj, Alin Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter