Politică

Aleşii vor avea un cod de conduită

Parlamentarii români au nevoie de reguli scrise ca să se comporte demn şi civilizat.

Parlamentul României Parlamentul României

Comisia de regulament a Parlamentului a elaborat un prim draft pentru Codul de Conduită al Parlamentarilor, document necesar în perspectiva viitorului raport MCV. Codul, despre care se dicută de un an, de altfel, prevede reguli clare şi pentru informarea cetăţenilor, despre acţiunile pe care le intreprind şi despre poziţiile pe care le adoptă în timpul exercitării mandatului lor.

Printre altele, aleşii statului vor trebui să fie model pentru alţii, să nu folosească expresii jignitoare şi să aibă o ţinută decentă.


Pentru ce vor da socoteală

O prevedere spune că aleşii vor fi obligaţi să dea socoteală pentru vizitele efectuate în străinătate, plătite din banii Parlamentului. Astfel, va fi creat un registru în care se vor nota aceste declaraţii, în care se va preciza obiectivul călătoriei, detinaţia, durata, persoana fizică sau juridică care s-a ocupat de cheltuieli, precum şi persoanele care îl vor însoţi pe deputat. În plus, în fiecare an, Comisiile juridice, de disciplină şi imunităţi vor înainta Biroului Permanent o listă detaliată a situaţiilor, acţiunilor sau a comportamentelor parlamentarilor, contrare principiilor enunţate în Cod sau a oricărei alte reguli de conduită cuprinsă în Constituţie, legi şi regulamente. Acest document va prezenta, de asemenea, o sinteză a cazurilor care au fost aduse în atenţia Comisiei, fără a se face publice numele parlamentarilor care au solicitat avizul Comisiilor juridice, de disciplină şi de imunităţi.

Ţinuta decentă obligatorie!

Unele dintre prevederile noului cod de conduită stârnesc totuşi râsul în rândul parlamentarilor clujeni.


Unii dintre reprezentanţii puterii nu înţeleg totuşi oportunitatea unui astfel de cod, întrebându-se de ce ar fi nevoie de reguli scrise pentru a se comporta şi pentru a arăta decent.

„Mie mi se pare puţin exagerat faptul că trebuie să se facă un cod care să prevadă cum să te îmbraci sau cum să te comporţi, lucruri care desigur sunt importante pentru un parlamentar. Nu ştiu dacă în alte ţări există, dar cred că trebuie să vedem care este oportunitatea unui asemenea cod“, a declarat deputatul liberal clujean Adrian Oros.


„Nu cred că se îngrădeşte libertatea noastră, prin acest cod de conduită. În orice regulament se fac referiri şi la ţinută, până la urmă este vorba de o demnitate publică şi trebuie să fim atenţi la attudine şi ţinută. Probabil nouă ne trebuie în scris un asemenea regulament…“, a declarat, pe de altă parte, deputatul social democrat Aurelia Cristea.

Statutul parlamentarilor este suficient

Reprezentanţii Opoziţiei de la Cluj nu susţin necesitatea unui asemenea cod. Senatorul PDL de Cluj, Alin Tişe, consideră că statutul parlamentarului prevede suficiente reguli astfel că nu sunt necesare reguli suplimentare.


„Nu avem nevoie şi de un cod de conduită, legea este suficientă. Adică, avem un statut al parlamentarilor acum, care este suficient, nu sunt nevoie şi alte reguli“, a declarat şi senatorul PDL Alin Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter