Politică

Descentralizarea în administraţia locală (II): O parte din Poliţie trece la Primărie

Descentralizarea propusă de actualul guvern umblă pe căi ocolite atunci când nu se rătăcește de-a binelea. Un proiect de descentralizare administrativă propus de vicepremierul Dragnea pare să fi circulat o vreme prin țară, în căutarea unor sugestii care să-l îmbunătățească. Cum niciun reprezentant al administrației nu-și aduce aminte de acea propunere, „Monitorul de Cluj” i-a întrebat pe decidenții locali din administrație cum văd ei această descentralizare.

Serviciile rutiere şi cele de ordine publică vor trece din subordinea Poliţiei Române în cea a primăriilor. Primarul Emil Boc consideră că descentralizarea e binevenită dacă este însoţită de resurse.

Descentralizarea pregătită de Guvern şi care ar urma să fie aplicată din 1 ianuarie 2014 vizează şi Poliţia Română şi Poliţia Locală. Astfel, serviciile rutiere ar urma să treacă din subordinea Poliţiei Române în cea a primăriilor şi va fi creat un departament special în cadrul Poliţiei Locale. Respectarea normelor referitoare la circulaţia pe drumurile publice va fi realizată de anul viitor de poliţiştii locali, potrivit proiectului de descentralizare pregătit de Guvern.


Pentru descentralizarea poliţiei, categoriile de personal ale poliţiei locale se vor completa cu funcţionari publici, civili, cu statut special, care vor ocupa funcţii specific de poliţist conform Statutului poliţistului.

Primarul Emil Boc a declarat, marţi, că până în momentul de faţă la Primăria Cluj-Napoca nu a sosit proiectul privind descentralizarea pentru a putea fi consultat.


Poliţia Locală va avea şi serviciu de ordine publică

Nu doar serviciul de poliţie rutieră va trece la Primăria Cluj-Napoca ci şi serviciul de ordine publică. Conform proiectului de descentralizare citat de gandul.info, toate cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de ordine publică, aflate în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, se asigură din bugetele locale/Bucureşti, cu avizul  Inspectoratelor de poliţie judeţene, în condiţiile legii.

Emil Boc a precizat că descentralizarea este binevenită, dar cu condiţia să fie asigurate şi fondurile necesare pentru funcţionarea noilor structuri. “Orice descentralizare trebuie să fie însoţită de resurse. Dacă această descentralizare va veni şi cu resurse atunci este binevenită”, a spus primarul.


Bunurile mobile şi imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea inspectoratelor judeţene de poliţie, folosite de compartimentele/serviciile de ordine publică, trec în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază funcţionează şi în administrarea consiliilor locale, cu păstrarea destinaţiei, conform prevederilor legale.

Şi directorii executivi ai acestor servicii de ordine publică vor fi numiţi de primar, cu avizul Inspectoratelor de poliţie judeţene, în condiţiile legii.


Ministerul de Interne: această descentralizare nu poate fi susţinută

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susţine că o descentralizare a unor componente ale Poliţiei care ar avea efecte asupra siguranţei cetăţeanului nu poate fi susţinută, precizând că la MAI, care ar trebui să fie co-iniţiator al unei astfel de iniţiative legislative, nu a fost transmis niciun proiect de OUG. În ce priveşte posibila trecere a poliţiştilor rutieri şi poliţiştilor de ordine publică în subordinea primăriilor, Ministerul Afacerilor Interne susţine că “orice iniţiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranţei cetăţeanului”. Conducerea Ministerului consideră că ideea descentralizării se poate materializa numai în urma unor consultări cu toate ministerele.

Până în momentul închiderii ediţiei reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj nu au transmis un punct de vedere cu privire la acest subiect.

Ultimele Stiri
abonare newsletter