monitorulcj.ro Menu
Politică

Dragnea: România se descentralizează

Un proiect al descentralizării pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea care ar urma să fie adoptat prin OUG modifică nu mai puţin de 21 de acte normative, precizând atribuţiile care vor fi cedate de ministere şi alte instituţii către consiliile judeţene şi primării.

Vicepremierul Liviu Dragnea

Consiliile județene și primăriile vor avea atribuții noi, după cum arată un proiect de descentralizare administrativă, pregătit de vicepremierul Liviu Dragnea și obținut de Gândul.

Potrivit "Gândul", de la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată "Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale".


Astfel, proiectul urmează să fie adoptat prin OUG și modifică modifică nu mai puţin de 21 de acte normative. În plus, vor fi cedate mai multe atribuții de la ministere și alte instituții centrale către consilii județene și primării.

Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, ora 12.00. Guvernul vrea ca descentralizarea să fie realizată imediat,  începând cu 1 ianuarie 2014.


NOILE COMPETENŢE ALE ŞEFILOR LOCALI

De asemenea, o serie de noi instituţii vor trece din administrarea ministerelor și a altor instituții centrale în subordinea autorităților locale.

Astfel, în competenţele autorităţilor publice locale intră:


- serviciile de ordine şi siguranţă publică şi circulaţia pe drumurile publice;

- serviciile de sănătate publică la nivel judeţean;


- administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pârâurilor şi ale lacurilor de acumulare;

- administrarea sistemelor de gospodărire a apelor;


- protecţia mediului, pescuit şi acvacultură;

- dezvoltare rurală;

- ocuparea forţei de muncă la nivel local;

- administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local;

- dezvoltare şi promovare turistică;

- organizează şi desfăşoară activităţi educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;

- protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului;

- administrarea porturilor de fluviale interes judeţean;

- implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului;