monitorulcj.ro Menu
Politică

Traian Băsescu: Pentru Emil Boc a fost o uşurare că a plecat de la Palatul Victoria fără să spună un "Da" hotărât pentru proiectul Roşia Montană

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat în noul sezon al emisiunii "După 20 de ani", de la PRO TV că, în opinia sa, protestul de la Roşia Montană este unul "fabricat", în timp ce cel organizat în Piaţa Universităţii din Bucureşti este "curat". Mai mult, acesta a spus că nu ştie dacă lui Emil Boc i-a fost frică de daunele de imagine. “Pentru Emil Boc a fost o uşurare că a plecat de la Palatul Victoria fără să spună un "Da" hotărât pentru proiectul Roşia Montană”, a spus Băsescu.

sursa foto: rnews.ro

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI

Despre Roşia Montană

-Sunt un adept fără rezerve al relansării acestei industrii, de extragere de metale preţioase. Dacă m-aş pronunţa, 70 la sută dintre clasa politică ar fi împotrivă. Vreau să stau într-o poziţie neutră în această dezbatere pro şi contra Roşia Montană.


-Voi încerca să fiu neutru, dar asta nu înseamnă că nu voi fi corect.

-Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului Roşia Montană, dar când s-a creat această falie în societate am considerat că trebuie să devin neutru.


-Există două abordări mincinoase: Proiectul nu crează multe locuri de muncă, iar utilizarea cianurilor nu este crima cea mare.

-Rentabilitatea proiectului nu este problema noastră. Luăm redevenţă, dar nu contribuim la investiţie. Nu noi ne asumăm riscul investiţiei. Aici discutăm despre nişte fonduri de investiţii, care sunt dispuse investiţii pentru a obţine profit.


-Mai există o minciună: că ne pleacă aurul din ţară. Există o negociere nefinalizată de Guvern, care avea două punte: 1. Ceea ce rezultă din procesarea minereului, se procesează până la final în Romania şi 2. Dreptul prioritar de achiziţie al BCR. Aceste elemente trebuiau continuate în negociere.

-Protestul din Piaţa Universităţii este unul curat, cel de la Roşia Monatnă este FABRICAT.


-Aş putea declanşa un referendum pe tema Roşia Monatnă, dar nu avem garanţia că se vor prezenta 50 % din cei cu drept de vot.

-Roşia Montană este un subiect de interes pentru serviciile de securitate.


-Din informaţiile pe care le am, Soros nu trimite ONG-urile în stradă.

-Dacă din stradă ar ieşi un partid curat, ar fi bine pentru clasa politică.

      - O altă minciună: că patru munţi vor fi retezaţi. Doi sunt retezaţi la ora asta.

      - Am avut o întâlnire cu directorul Tănase, al părţii române, care mi-a dat toate informaţiile. Ce nu s-a discutat cu cei de la Gold Corporation: procesarea integrală a aliajului care este din aur şi argint din România şi dreptul BCR de a fi primul cumpărător.

     - Nu ştiu dacă lui Emil Boc i-a fost frică de daunele de imagine. Pentru Emil Boc a fost o uşurare că a plecat de la Palatul Victoria fără să spună un "Da" hotărât pentru proiectul Roşia Montană.

    - Săptămâna viitoare voi începe o serie de conferinţe în care voi prezenta informaţiile pe care le deţin despre proiect.

Despre gazele de şist

-Eu nu voi prinde momentul când se va scoate primul metru cub de gaze de şist. Miza politicilor în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică. Eu am ţinut foarte mult la această independenţă, încât am refuzat orice contact cu South Stream şi am sprijinit proiectul Nabucco.

Despre Pactul de coabitare cu premierul

- N-aş zice că nu funcţionează

- Am vorbit cu premierul de ziua lui. Nu trebuie să vorbeşti în fiecare zi, atâta timp cât corespondenţa dintre instituţii funcţionează.

Despre CFR Marfă

- Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte ştiu nu va avea banii. Se caută tertipuri. problema este cum a definit guvernul investitorul strategic, că în CSAT i s-a cerut un investitor strategic. CFR Marfă dacă vrea să fie competitiv trebuie să schimbe vagoane. Nu m-am întâlnit cu Gruia Stoica.

- Până pe 4 octombrie trebuie să depună avansul, de 20 de milioane, dacă îl depune lucrurile merg mai departe. Obligaţia de a dezvolta compania trebuie să existe.

- Dacă CFR vrea să fie competitiv, trebuie să schimbe locomotive.

Despre economia României

- Guvernul Ponta face ce nu trebuie făcut: taie de la investiţii. Tot timpul s-a tăiat de la investiţii, 2,5 miliarde până acum. Pe bani externi, la fondurile europene finanţarea autohtonă este cu 12 la sută mai mică decât în 2012. La credite BERD, finanţarea din buget este cu 46 la sută mai mică decât în 2012. Asta înseamnă reducerea capacităţii economiei româneşti de a se relansa. Trebuie să revenim la un nivel de investiţii rezonabil.

- Avem de a face acum cu o proastă guvernare. Pe fondul faptului că investiţiile străine sunt cu 30 la sută mai mici decât anul trecut, ne pregătim pentru o creştere accelerată a şomajului.

- Agricultura ne-ar putea salva în 2014. Am trecut pe excedent în contul curent, ceea ce nu este bine, este semnalul că nu vin investiţiile străine.

- Pentru tăierea salariilor, nu au cum să te ierte vreodată. Ca om politic, poţi să-ţi reproşezi lucrul ăsta sau nu. Nu mi-l repreşez pe fond. Mi-l reproşez profund pentru modul în care am făcut-o, am făcut-o brutal. Nu ascund că precipitatarea a fost că nu voiam să schimbe mandatul, să mărim cota unică.

Despre sfârşitul de mandat

- Probabil că voi rămâne în politic. Nu voi fi preşedinte de partid, dar dorinţa mea, după ce am văzut viaţa politică, a fost să creez acea fundaţie, care s-a transformat în partid.

- Fundaţia trebuie să aibă concepte, viziune.

Despre nepoată

- Nepoata mea creşte. Am pus poze cu ea pe Facebook pentru ca lumea să vadă că a crescut şi a luat în greutate.

Despre Crin Antonescu

- Nu-l văd pe Crin Antonescu preşedintele României. Prima problemă e legată de statul de drept, acum neîncrederea este că avem un stat de drept consolidat. A doua: confirmarea prin proiectul de Constituţie. A treia problemă pe care o avem: hârjoana din alianţă, motivată de alegerile prezidenţiale.

- Nu am pe cineva despre care să spun că acesta ar fi bun să fie preşedinte. Mă uit la ei la ce sunt în stare pentru voturi. Antonescu s-a urcat în trenul anti RM, deşi habar n-are despre ce este vorba. Iar Ponta s-a urcat în trenul pro, deşi nici el nu ştie despre ce este vorba.

- Nu avem un candidat ideal. Este pentru prima dată când miza majoră este guvernarea pe imagine şi nu pe ce faci. Dacă aş fi spus că este esenţială guvernarea pe imagine, aş fi găsit soluţii să nu-i am pe Vntu, Voiculescu sau Patriciu împotriva.

- Unul din ei (Ponta sau Antonescu) va ajunge în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Cred că PSD va avea candidat, nu văd altă soluţie. Cum să fii cel mai mare partid să nu ai candidat la prezidenţiale. Este o declasificare a partidului. Când PDL a fost cel mai mare, s-a dus singur şi a câştigat în 2009.

- Admir PSD ca partid, dar nu apreciez politica lor. Nu sunt un partid nedemocratic şi nu sunt un partid pe care să nu-l respect.

- PDL este un partid ţeapăn, dar au aceleaşi metehne ca PSD.

Despre eutanierea câinilor

- Eu am început programul eutanasierii, pentru că am apreciat că populaţia canină este mult prea mare pentru resursele financiare pe care le avem. Ei au dat o OUG care a blocat atunci, în 2002, eutanasierea. Eutanasierea a fost oprită în 2002, iar sterilizarea nu a avut efect. Legea Marinescu instituie o protejare excesivă a câinilor împotriva oamenilor.

- Eu cred că ONG-urile au spus o minciună. Cred că mai mult au fost iubitori de bani de la primărie.

- Cred că se putea face mai devreme ceva în acest sens. Nu ştiu dacă se evita drama lui Ionuţ. Cred că legea ar trebui să poarte numele lui Ionuţ.

Despre declaraţiile politicenilor francezi privind romii

- Totul are o limită, nu poţi să invoci comunitatea romă pentru Schengen. Minciuna că dacă noi intrăm în Schengen, Franţa se va umple de romi poate fi demontată cu ochiul liber.