Politică

Preda, despre Silaghi: Un urmărit penal vrea să-şi facă scut la Strasbourg

Europarlamentarul PDL Cristian Preda reia ideea că mandatul lui Ovidiu Silaghi în Parlamentul European nu trebuie validat, acuzând că "un urmărit penal" vrea "să îşi facă scut la Strasbourg împotriva justiţiei de la Bucureşti".

"Aşa cum am indicat ieri, am cerut comisiei juridice a PE, ca şi presedintelui forului legislativ, Martin Schulz, ca mandatul lui Ovidiu Silaghi să nu fie validat. PE nu se poate compromite acceptând ca un urmărit penal să îşi facă scut la Strasbourg împotriva justiţiei de la Bucureşti", noteaza, luni, Cristian Preda pe blogul personal.

Europarlamentarul îi acuză pe liberali că au uzat de un tertip, trimiţând la validare mandatul pe 4 septembrie, cu 5 zile înainte de reunirea plenului, astfel încât la Strasbourg "s-a constatat vacanţa locului Ramonei Manescu, dar s-a luat şi act de propunerea făcută de autoritatea electorală din Romînia, ca Silaghi să primească mandatul de deputat".


"Rămâne de văzut dacă membrii comisiei juridice a PE vor pica în capcana întinsă de peneliştii care vor să blocheze actul de justiţie din România sau vor considera că reputaţia PE e un lucru preţios", incheie Preda.

Partidul Naţional Liberal a obţinut cinci mandate de europarlamentar la alegerile din 2009. Ovidiu Silaghi era plasat pe locul 7, iar Eduard Hellvig, pe 14.


Mandatul unui europarlamentar intra în vigoare după ce statul respectiv trimite la Parlamentul European numele acestuia. Înainte de a putea participa la lucrările Legislativului de la Strasbourg, eurodeputatul trebuie să declare în scris că nu deţine o functie incompatibilă cu cea de deputat în Parlamentul European, se arată în Regulamentul de Procedură.

Pe de altă parte, verificările comisiei pot dura mai multe luni. În cazul în care aceasta constată o incompatibilitate, mandatul este invalidat.


AEP a transmis către Parlamentul European notificările pentru ocuparea de către liberalii Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi a locurilor vacante de europarlamentari, înainte ca demisiile din Camera Deputaţilor să fie publicate în Monitorul Oficial, au declarat joi surse oficiale. Ulterior, demisiile au fost publicate în Monitorul Oficial.

Preşedintele Traian Basescu a transmis, duminică, ministrului Justiţiei cererile de urmărie penală pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, şi Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter