Politică

Senatul a adoptat un proiect legislativ care reglementează cheltuielile judiciare în cazul fugarilor aduși în țară

Senatul a adoptat un proiect legislativ care reglementează cheltuielile judiciare în cazul fugarilor aduși în țară.

Senatul a adoptat un proiect legislativ care reglementează cheltuielile judiciare în cazul fugarilor aduși în țară. Sursă foto: Pixabay.com Senatul a adoptat un proiect legislativ care reglementează cheltuielile judiciare în cazul fugarilor aduși în țară. Sursă foto: Pixabay.com

 

 


Senatul a adoptat, luni, un proiect legislativ care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul persoanelor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, precum și modalitatea de recuperare a cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a fugarilor. 

„Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecăţii, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală. 

Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile române au drept de regres, la instanţa civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru", se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege pentru completarea art.16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, scrie Agerpres.ro. 

Conform proiectului de act normativ, toate aceste cheltuieli solicită bugetul de stat al României cu cheltuieli suplimentare, care sunt prevăzute în arhitectura construirii fiecărui buget anual, fie al Ministerului Afacerilor Interne, fie al Ministerului Justiţiei, de către ordonatorii de credite, doar în anul 2023, fiind cheltuită, de la bugetul de stat, „o sumă aproximativă de 10.025.000 lei”, pentru aducerea în ţară a fugarilor pe cale aeriană sau terestră. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fugarii României care și-au găsit adăpost în Italia. Ambasadorul italian spune că există „un acord politic” pentru predarea acestora în țara noastră.

Etichete: cheltuieli senat lege
Ultimele Stiri
abonare newsletter