Politică

Mircea Abrudean: „Modernizarea şi consolidarea administraţiei publice reprezintă o prioritate strategică a Guvernului”

Modernizarea şi consolidarea administraţiei publice reprezintă o prioritate strategică a Guvernului, mai ales în această perioadă în care se discută de PNRR, fonduri europene şi aderarea la OCDE.

Mircea Abrudean: „Modernizarea şi consolidarea administraţiei publice reprezintă o prioritate strategică a Guvernului”. FOTO: Facebook/ Abrudean Mircea Mircea Abrudean: „Modernizarea şi consolidarea administraţiei publice reprezintă o prioritate strategică a Guvernului”. FOTO: Facebook/ Abrudean Mircea

 

 


Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a participat, luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de acordare a diplomelor pentru absolvenţii Programelor de formare specializată pentru numirea într-o funcţie de demnitate publică de prefect şi subprefect 2023, respectiv pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici 2023, eveniment organizat de Institutul Naţional de Administraţie (INA).

 


„Modernizarea şi consolidarea administraţiei publice reprezintă o prioritate strategică a Guvernului României, a fost dintotdeauna, mai ales în acest context în care discutăm foarte mult de PNRR, de fonduri europene, de aderarea la OCDE. Cu atât mai mult cred că trebuie să şi facem ceea ce ne propunem de foarte mult timp, adică să modernizăm administraţia publică. S-au făcut paşi mărunţi sau mai puţin mărunţi în ultima perioadă sau în anii mai de demult. În ultima perioadă cred că se fac paşi destul de serioşi în direcţia modernizării administraţiei şi Institutul Naţional de Administraţie contribuie pe deplin la acest deziderat al nostru. Aşa că, vă felicit că aţi ales să faceţi parte din această reţea importantă a celor are au absolvit INA, fie că sunteţi prefecţi, subprefecţi, înalţi funcţionari publici, funcţionari sau contractuali”, a declarat Mircea Abrudean.

„Fără inovare nu vom moderniza niciodată administraţia”

El a evidenţiat parteneriatul cu INA, dezvoltat în baza „cursului de inovare în administraţia publică”.


„Este nevoie de inovare, este nevoie de idei noi, pentru că altfel nu vom moderniza niciodată administraţia, cu aceleaşi concepţii şi aceleaşi metehne pe care le ştim de foarte mult timp. Inovarea nu înseamnă doar inteligenţă artificială, nu înseamnă doar digitalizare, înseamnă şi idei noi, pe care cei care lucrează în administraţie le pot pune sub umbrela laboratorului de inovare pe care noi îl avem la SGG şi care este o structură nou înfiinţată cu sprijinul OCDE”, a declarat Abrudean.

„Nu se vorbeşte suficient despre OCDE”

În context, şeful SGG a transmis celor prezenţi la eveniment că este foarte importantă, în această perioadă, comunicarea către publicul larg cu privire la beneficiile aderării la OCDE.


„Vreau să vă rog să discutăm mai mult despre OCDE, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Nu se vorbeşte suficient despre acest proiect de ţară al României, care este cel mai important după NATO şi Uniunea Europeană. Foarte puţină lume ştie ce înseamnă această organizaţie şi de ce vrem noi să intrăm acolo. Adică, nu este doar aşa, o discuţie sau un vis pe care-l avem din 2000 încoace, de când tot încercăm să ajungem pe acolo. Deci, vorbiţi mai mult despre OCDE, despre faptul că noi vrem să ajungem în OCDE, pentru că vrem o viaţă mai bună pentru români. Trebuie să le explicăm foarte simplu oamenilor de ce vrem în OCDE, pentru că avem acces la creditări mai bune, pentru că avem investiţii mult mai multe care vor veni în România ", a declarat Abrudean.

Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan, preşedintele Institutului Naţional de Administraţie, a vorbit de importanţa profesionalizării administraţiei publice şi prin intermediul cursurilor derulate în cadrul INA. Preşedinta INA a punctat că anul 2024 va însemna organizarea unor cursuri noi, dar şi continuarea profesionalizării aleşilor, având în vedere că este un an electoral.

CITEȘTE ȘI:

România va avea o bază unică de date de contact pentru toate instituțiile statului. Mircea Abrudean: „Ne dorim ca serviciile publice să funcționeze într-un mediu digital avansat”

Ultimele Stiri
abonare newsletter