Politică

Proiectul hidrocentralei de la Tarniţa Lăpuşteşti, scos de la naftalină de ministerul Energiei. „România avea datoria să îl facă de acum 40 de ani”.

Proiectul realizării hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești este readus pe agenda publică de ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Primele schiţe ale hidrocentralei au fost făcute la mijlocul anilor '70.

Lacul și barajul Tarnița/Foto: Lacul Tarnita, barajul Tarnita, zbor deasupra lacului, 2021 george tatulea youtube.com Lacul și barajul Tarnița/Foto: Lacul Tarnita, barajul Tarnita, zbor deasupra lacului, 2021 george tatulea youtube.com

 

 


Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, luni, o analiză şi un studiu de fezabilitate în privinţa proiectului de investiţii referitor la hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa Lăpuşteşti. Nu e prima dată când România încearcă să facă acest proiect.

 


După zeci de ani de amânări și încâlceli politice, „a venit timpul” construcției hidrocentralei din județul Cluj, un proiect însemnat pentru infrastructura energetică a României, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja. 

„În ceea ce priveşte Ministerul Energiei, noi ne-am asumat un program ambiţios de sprijinire a investiţiilor în infrastructura energetică a României şi, probabil, cel mai important proiect pe care România avea datoria să îl facă de acum 40 de ani sau mai bine de atât este Tarniţa Lăpuşteşti. 


Este vorba de o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj care rezolvă mai multe probleme, în principal - nevoia de echilibrare a sistemului energetic. Pe înţelesul tuturor: avem două lacuri la Tarniţa şi Lăpuşteşti, unul plasat mai sus decât celălalt. Atunci când avem nevoie de producţie în sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine şi produce energie electrică. Atunci când avem excedent de producţie, activăm pompele din lacul de jos şi, practic, urcăm apa în lacul de sus şi astfel reîntregim potenţialul acestei hidrocentrale”, a declarat, luni, Sebastian Burduja.

Un proiect de 1 miliard de euro

Potrivit ministrului Energiei, proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești, județul Cluj, este unul „ambițios”, fiind estimat la 1 miliard de euro. 


„Vorbim de, probabil, o valoare de un miliard de euro, aproximativ, o putere instalată între 500 de MW şi 1 GWatt, probabil, patru turbine. Şi ceea ce am făcut este să punem în consultare publică o analiză şi, sigur, un studiu de fezabilitate la nivelul anului 2023. Nu e prima dată când România încearcă să facă acest proiect, dar acum toate elementele sunt că a venit timpul lui”, a adăugat ministrul.

Sebastian Burduja a susţinut că şi la nivelul Guvernului României există un angajament ca această investiţie importantă să înainteze.


CITEȘTE ȘI: 
„Întârziere” de numai jumătate de secol în Cluj

Însă, pentru început, proiectul are nevoie de un studiu de fezabilitate. 

„Un studiu de fezabilitate serios pe care noi îl putem termina în termen de un an de zile, cu siguranţă investitorii vor veni. Şi avem şi posibilitatea de fonduri europene din fondul pentru modernizare”, a explicat ministrul Sebastian Burduja. 

Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, un proiect întârziat

Un proiect de 1 miliard de euro, cel al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti din judeţul Cluj, considerat esenţial pentru sistemul energetic al ţării, bate pasul pe loc de 40 de ani. Primele schiţe ale hidrocentralei au fost făcute la mijlocul anilor '70, fiind aleasă ulterior locaţia.

Deși autoritățile descriu proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti ca fiind unul esenţial pentru sistemul energetic al ţării, acţiunile concrete pentru realizarea lui se lasă aşteptate de ani buni. Estimat la valoare de 1 miliard de euro, proiectul a prins contur în urmă cu aproape jumătate de secol, dar nu dă semne că va fi realizat prea curând, deşi e „prioritar” de cel puțin zece ani.

În primăvara lui 2019, fostul ministru liberal al Energiei, relansa, de asemenea proiectul hidrocentralei de la Tanița-Lăpuștești. 

Și atunci, ca și acum, proiectul a reprezentat o „chestiune obligatorie”, fără a se concretiza însă. 

De altfel, proiectul centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpuşteşti a fost inclus şi în anul 2018 în lista proiectelor strategice de investiţii ce urmau a fi pregătite şi atribuite în parteneriat public privat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

”Întârziere” de numai jumătate de secol în Cluj

Tarniţa-Lăpuşteşti, o hidrocentrală care „pompează” electoral!

Ultimele Stiri
abonare newsletter