Politică

Deputatul UDMR de Cluj, Csoma Botond, susține arborarea steagului Ținutului Secuiesc

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botod, spune că problema arborării steagului secuiesc este una de actualitate pentru uniune. Declarațiile vin după două postări ale oficialului maghiar Nemeth Zsolt, în care reclamă interdicția folosirii steagului secuiesc de către comunitatea maghiară din România.

sursă foto Facebook Csoma Botond sursă foto Facebook Csoma Botond

 

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botod, explică pentru Europa Liberă că arborarea steagului Ținutului Secuiesc este „o doleanță veche a comunității de acolo. Este vorba, de fapt, despre utilizarea unui simbol regional.”


Deputatul UDMR dă exemplul altor comunități care au dreptul să își folosească simbolurile.

„Avem și alte zone care au steaguri regionale, de exemplu Bucovina. Este o veche doleanță. Această problemă nu s-a rezolvat de-a lungul anilor. Nu cred că prin această doleanță secuii ar avea ceva sau s-ar îndrepta împotriva românilor sau, dacă s-ar folosi acel steag, ar dăuna României. Eu cred într-un principiu vechi: libertatea se întinde până acolo încât să nu afectezi libertatea celorlalți. În consecință, nu cred că utilizarea acestui steag ar afecta libertatea românilor sau ar dăuna statului român”, susține Csoma Botond.


Arborarea legală a drapelului așa-numitului ținut secuiesc alături de steagul României este un vechi subiect de controverse.

 „Eu cred că ar trebui să găsim o rezolvare și să nu ne încrâncenăm în anumite stereotipii sau prejudecăți care țin de trecut. Eu cred că ar trebui să avem o abordare rațională și să găsim o soluție la această problemă”, spune Csoma Botond.


Reprezentantul UDMR crede că se pot găsi soluții pentru reglementarea problemei, dar a evitat să spună dacă UDMR va insista asupra reglementării prin lege.

„Problema e una de actualitate. Eu aș propune ca, dacă la nivelul unei comunități, se conturează o comunitate regională, acea identitate să poată fi exprimată și în public. Nu intru în detalii tehnice. Putem găsi și detaliile tehnice necesare rezolvării acestei probleme.”


 „Steagul secuiesc este persecutat de 10 ani”, a scris pe Facebook președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Zsolt Nemeth. Este a doua postare a oficialului maghiar pe această temă. 

Ministerul Afacerilor Externe anunță într-un comunicat că „dezaprobă ferm” comentariile postate luni pe Facebook de Zsolt Nemeth, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei, prin care acesta susține că România ar îngrădi dreptul de arborare a drapelului secuiesc. Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat marți dimineață la sediul Ministerului român de Externe, pentru a i se comunica poziția părții române, porivit comunicatului citat. Ministerul Afacerilor Externe arată că legislația română consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice. În ceea ce privește drapelul secuiesc, MAE arată că în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și, ca urmare, nici un însemn oficial specific.

CITEȘTE ȘI:

PPMT adună semnături pentru modificarea proiectului regionalizării. Ţinut Secuiesc, cu statut special

La ce ajută o “ambasadă” a aşa-zisului Ţinut Secuiesc?

MAE consideră regretabilă orice acţiune de inaugurare a unei "reprezentanţe" la Bruxelles a aşa-zisului "Ţinut Secuiesc"

abonare newsletter