Politică

Crematoriul uman nu se mai construiește în Mănăștur

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/20/04 sedinta de consiliu local _sc_002.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consilierii locali au votat în ședința de ieri revocarea hotărârii de asociere cu firma RDK Cremation pentru realizarea unui crematoriu uman în cimitirul Mănăștur. Decizia a fost luată abia după aproape două ore de ceartă și discuții aprinse.</p>

Reprezentanții firmei RDK Cremation, prezenți la ședința de consiliu, au precizat că dacă se va relizia contractul, acest lucru se va face numai prin instanță.

Revocarea hotărârii de consiliu prin care municipiul Cluj-Napoca s-a asociat cu RDK Cremation pentru construirea unui crematoriu uman în cimitirul Mănăștur a stârnit discuții aprinse între consilieri, care au durat aproape două ore. În tot acest timp, nici reprezentanții locuitorilor din Mănăștur nu au ezitat să își exprime punctul de vedere. Nu au fost exprimate doar opinii legate de crematoriu, ci consilierii au găsit o ocazie bună pentru a-și adresa apelative precum „nesimțit”.

Astfel, consilierul PDL, Constantin Tomoș a spus că „acei colegi care nici nu au fost prezenți în ședința de atunci și nici nu au votat au dus nesimţirea la nivel de artă, au avut tupeul să ne spună să ne cerem scuze”. De asemenea, consilierul PSD, Remus Lăpușan l-a acuzat pe primarul interimar, Radu Moisin, de demagogie.

Moisin s-a exprimat împotriva crematoriului

Într-una din intervențiile sale, Radu Moisin s-a declarat împotriva realizării unui crematoriu, indiferent de zonă. „În județ sunt 75 de comune și nu văd de ce o firmă ar vrea să meargă în una din aceste comune pentru că oriunde s-ar propune, ar exista cetățeni care să se opună construirii unui crematoriu. Mutarea crematoriului ar însemna doar mutarea problemelor. Oriunde sunt zone locuite. Subiectul crematoriului în Cluj-Napoca ar trebui închis pentru totdeauna”, a afirmat Moisin.

Viceprimarul Laszlo Attila a dorit schimbarea locației

Dacă primarul interimar s-a exprimat împotriva unui crematoriu uman, viceprimarul Laszlo Attila a declarat că este necesară doar mutarea locației. „Va trebui să găsim o altă locație pentru crematoriu”, a menționat Laszlo Attila.

RDK Cremation spun că merg în instanță

Prezenți la ședința de consiliu, reprezentanții RDK Cremation au precizat că nu au fost anunțați cu privire la revocarea asocierii și din acest motiv nu sunt nepregătiți pentru o asemenea decizie. Mircea Dunca, administratorul firmei RDK Cremation a declarat că ei au avizele de mediu și studiile Direcției de Sănătate Publică care le sunt favorabile. El a mai arătat că este posibil să ajungă în instanță.

„Noi am demarat câteva investiții în ceea ce privește toate studiile făcute, plus achiziționarea de echipamente. Trebuie să vedem în ce cuantum sunt aceste sume și cât este prejudiciul. În cazul în care contractul se va rezilia se va face numai în instanță”, a declarat Mircea Dunca.

Proiectul de hotărâre privind tevocarea asocierii cu RDK Cremation a fost votat cu 25 de voturi pentru și o abținere.

abonare newsletter