Politică

Parlamentarii noștri spun că nu fac „risipă de bani“

<p><img src="documente/stories/2012/01_ianuarie/17/03-petru calian.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În comparaţie cu alte ţări, parlamentarii români cheltuie puţin, cred deputaţii clujeni.</p>

Potrivit unui studiu Econtext, publicat la sfârşitul săptămânii trecute, suma totală cheltuită din 2009 şi până în octombrie 2011, numai cu diurnele deputaţilor, pentru deplasările la Parlament sau în circumscripţia electorală au totalizat aproape 23 de milioane de lei, mai exact, aproape cât 33.000 de salarii minime. Banii cheltuiţi de deputaţi sau diurnele nu includ transportul în străinătate.

De asemenea, în ceea ce priveşte deplasările în străinătate, potrivit ultimelor studii, Senatul şi Camera Deputaţilor au cheltuit, doar în luna octombrie 2011, 470.000 de lei pentru deplasările în străinătate. Vizitele în străinătate ale deputaţilor din luna octombrie 2011 au costat bugetul Camerei 280.379 lei, adică peste 65.000 de euro, pentru 32 de acţiuni în afara ţării.

Călian: „Parlamentarii români cheltuie puţin în comparaţie cu cei din Franţa“

Cheltuielile parlamentarilor nu ţin cont de criză, dacă sunt legale, indiferent că vorbim de diurne sau deplasări în străinătate. Suma nu este mare, atâta timp cât totul este legal şi mai ales, subliniază unii deputaţi clujeni, comparativ cu alte ţări. Mai mult, arată ei, în ultimul mandat s-au rărit şi deplasările în străinătate. În ceea ce priveşte transportul, este firesc ca sumele în acest sens să fi crescut, pentru că mai spun deputaţii, şi tarifele au crescut. „Cheltuielile pe care le face un parlamentar român cred că trebuie comparate cu cele ale parlamentarilor din alte ţări. În Franţa de exemplu, un parlamentar cheltuie în jur de 12.000 de euro se poate ajunge la 20.000 de euro pe lună. În ce priveşte doar diurna de exemplu, pentru lucrările parlamentare, eu nu cred că am primit vreodată mai mult de 100-200 euro pe lună. Iar în Franţa, dacă ne referim doar la diurnă aceasta este de vreo 20 de ori mai mare decât la noi. În ce priveşte deplasările şi mai ales trensportul, programul Camerei nu este unul constant, el diferă. Sumele desigur, diferă, în funcţie de distanţa parcursă. Ne deplasăm cam de patru-cinci ori pe lună la Bucureşti. Iar diurna înseamnă cheltuiala cu masa, cazarea şi transportul sunt alte lucruri“, a explicat Călian pentru monitorulcj.ro.

În ce priveşte deplasările în străinătate, deputatul clujean susţine că din 2010 şi până în prezent a fost doar în Franţa şi Istambul. „Ca să nu se creadă că am vrut să mă plimb. Diurna a fost în total, pentru ambele deplasări, de vreo 600 de euro, transportul cu avionul şi cazarea“, a mai spus el.

Uioreanu: „Banii cheltuiţi sunt în conformitate cu legea“


Potrivit deputatului PNL Horea Uioreanu, banii cheltuiţi pe diurnele deputaţilor sunt „în conformitate cu legea, că-s mulţi, că-s puţini, în perioadă de criză“. „În ce priveşte cheltuielile cu transportul sigur că acestea diferă de la un deputat la altul, depind de zonă, depinde de mijlocul de transport. La lucrările parlamentare vorbim de o deplasare dus-întors, o dată pe săptămână. Este posibil ca aceste costuri la transport să se fi mărit, pentru că de fapt, Guvernul a scumpit tarifele în ultimii ani, deci este firesc ca acestea să crească“, a declarat el pentru monitorulcj.ro. Deputatul liberal mai susţine că în ce priveşte deplasările în străinătate, anul trecut a fost plecat doar de două ori, la Paris, în calitate de preşedinte al Comisiei Parlamentare pentru UNESCO.

Mate Andras: „În acest mandat nu am fost în deplasări în străinătate“

Deputatul UDMR Mate Andras subliniază faptul că în ultimul mandat nu a fost în nicio deplasare în străinătate, pentru că nu a avut timp, iar în mandatul trecut au existat doar două deplasări pe banii Parlamentului. „Cheltuielile, în general, variază de la deputat la deputat. Şi presupun diurna, transportul, cazarea. În ce priveşte transportul, depinde, fiecare alege cu ce să meargă. Un drum cu avionul de la Cluj la Bucureşti este în jur de 350-400 de lei, deci sunt mai mici preţurile decât cele standard. Şi sunt decontate ulterior. Sunt aproximativ patru drumuri dus-întors la Bucureşti, pe lună. Dar de exemplu, în ianuarie şi august, nu ai lucrări parlamentare. În schimb se lucrează în comisii. Nu ştiu să vă spun ce sume se cheltuie, exact, în privinţa diurnelor. În ce priveşte cazarea, aceasta este de două feluri, la Bucureşti. Stai la hotel, iar în acest sens, Camera este cea care plăteşte. Cea de-a doua variantă este să nu stai la hotel, ci să stai cu chirie, în altă parte unde se plăteşte o treime din valoarea sumei care ar fi fost plătită la hotel“, a explicat deputatul pentru monitorulcj.ro.

Ce se poate face pentru Cluj cu cei 23 de milioane de lei


Extinderea sistemului de iluminat public prin montarea a aproape 1.700 de noi corpuri de iluminat pe 62 de strazi, viabilizarea terenului pentru amenajarea parcului industrial Tetarom IV sau reamenajarea Parcului Central sunt proiecte ale căror costuri ar fi putut fi acoperite din suma pe care au încasat-o din diurne deputaţii de când a început criza.

Suma e, totodată, egală cu cea colectată de primăria municipiului în decurs de un an din impozitele pe mijloacele de transport, 30% din impozitele şi taxele pe proprietate şi echivaletul a patru ani de impozitare a terenurilor din municipiul Cluj-Napoca.

abonare newsletter