Național

Ucrainenii fără acte pot solicita azil în România. Peste 1.000 au cerut statut de refugiat de la începutul invaziei Rusiei

Cetăţenii ucraineni care nu au documente de identitate pot solicita azil în România, fiind singura procedură care le oferă protecţie, dar şi acces pe teritoriul ţării. Până astăzi, peste 1.000 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil.

Ucrainenii fără acte pot solicita azil în România. Peste 1.000 au cerut statut de refugiat de la începutul invaziei Rusiei Ucrainenii fără acte pot solicita azil în România. Peste 1.000 au cerut statut de refugiat de la începutul invaziei Rusiei

 

 


Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat miercuri că cetăţenii ucraineni care nu au documente de identitate pot solicita azil în România, fiind singura procedură care le oferă protecţie, dar şi acces pe teritoriul ţării noastre.



„Sunt oameni care vin dintr-o zonă de conflict, efectele agresiunii militare ruse în Ucraina sunt în plină desfăşurare şi oamenii care ajung să intre în România sau să se prezinte la puncte de trecere a frontierei pot sau nu să aibă documentele la ei. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Sunt situaţii în care cetăţenii ucraineni care ajung fie pe graniţa de nord, fie pe graniţa cu Republica Moldova au paşapoarte biometrice şi, potrivit legislaţiei europene şi naţionale, implicit, au posibilitatea să intre şi timp de 90 de zile să rămână în România sau să meargă în alt stat european”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, mii sau zeci de mii au trecut fie către Bulgaria, fie către Ungaria, iar la frontiera de vest a fost nevoie de o mobilizare a Poliţiei de Frontieră pentru a gestiona fluxul de cetăţeni ucraineni.

„În afara acestor categorii de cetăţeni cu paşapoarte biometrice, există şi cei care nu au paşaport biometric, care au un paşaport normal. În această situaţie, autorităţile sunt pregătite să emită viza necesară care să-i ajute, alături de paşaport, să pătrundă pe teritoriul naţional. Există şi alte categorii de cetăţeni ucraineni care nu au un paşaport, dar au un document care îi poate ajuta să se identifice în faţa autorităţilor şi inclusiv în aceste situaţii ei sunt procesaţi, identitatea lor este procesată şi au acces pe teritoriul naţional. Cea de-a patra categorie de cetăţeni sunt cei care nu au niciun document de identitate şi într-o astfel de situaţie soluţia pentru ei este să solicite azil în România. Este singura procedură care le oferă simultan protecţie şi acces pe teritoriul României”, a adăugat el.


Dan Cărbunaru a precizat că ucrainenii primesc sprijin din partea statului român şi fără să fi aplicat pentru mecanismul de azil.

Peste 110.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului

Potrivit datelor până la ora 8:00, pe teritoriul României au intrat 118.461 de cetăţeni ucraineni, începând cu 24 februarie. Dintre aceştia, 70.026 au părăsit ţara noastră.


Din cei 46.435 de cetățeni ucraineni care au rămas în ţară, aproximativ 18.000 sunt minori. Până astăzi, 1.070 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centre.

 

CITEȘTE ȘI:

Asociația Municipiilor solicită primarilor din Rusia să oprească războiul din Ucraina: „Războiul lui Putin nu este războiul dumneavoastră!”

POZA ZILEI. În Ucraina toate drumurile duc la Haga

Solidaritate. Asociația „O masă caldă”, campanie de strângere de fonduri pentru spitalele din Ucraina

abonare newsletter