Napi Hírek

Mikor indulnak újra a németországi, belgiumi, svájci és ausztriai járatok a kolozsvári repülőtérről?

Akár jövő héten is újraindulhat több nemzetközi járat a kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtérről.

A csütörtöki nap folyamán David Ciceo, a kolozsvári repülőtér igazgatója több reptér igazgatóval és Lucian Bodeval, a közlekedésügyi miniszterrel gyűlésezett Bukarestben. A különböző európai országokba irányuló járatok újraindításáról volt szó, a tárgyalások során a repülőtér igazgatók az alacsony koronavírus fertőzötteket számláló országok felé indítanák újra a repülőket.

„Tekintettel arra, hogy sok európai országban csökkent a járványügyi kockázat és azt, hogy a korlátozások meghosszabbítása megkülönböztetést vonna maga után, mivel már június 1-e óta megnyílt a közúti és vasúti szállítás; illetve arra is, hogy Budapest, Belgrád és Szófia számos nemzetközi járatot indít, úgy gondoljuk, hátrányos helyzetben vagyunk a többi nemzetközi repülőtérrel szemben” – nyilatkozta a Monitorul de Cluj-nak David Ciceo.


Újraindulnak Kolozsvárról a németországi, belgiumi, svájci és ausztriai járatok?

A kolozsvári repülőtér készen áll a Németország, Belgium, Svájc és Ausztria felé irányuló járatok újraindítására. A Román Repülőterek Szövetsége kérelmet nyújtott be Ludovic Orban miniszterelnöknek is a járatok újraindítása végett, mely akár június 17-től megtörténhet.

„Lucian Bode minister elemzésének eredményeként kiderült, hogy minden repülőtér és légitársaság megfelel a szabványoknak, amelyek sokkal magasabbak a közúti vagy vasúti szállításhoz képest. Pont ezért a járatok folytatása még inkább indokolt” – tette hozzá Ciceo.


A légi forgalom összeomlott

David Ciceo rámutatott, hogy az utóbbi hónapokban, főleg a sürgősségi állapot óta, a légi forgalom hatalmasat zuhant, 95%-al csökkent, ezért az állam támogatást ígért. A kolozsvári repülőtéren 150 alkalmazott még mindig kényszerszabadságon van (technikai munkanélküliség).

„Tanácskozást kérünk a munkaügyi miniszterrel is a munkanélküliséggel és a munkanélküliség utáni segélyekkel kapcsolatos sürgősségi rendelet alkalmazásának szempontjainak tisztázása érdekében. Intézzük el a repülőterek állami támogatási rendszerének és az államnak a kölcsönök és támogatások garantálásának lehetőségét, mivel a romániai légi forgalom körülbelül 95% -kal csökkent, a bevételeink is nagyot estek. Kritikus helyzetben vagyunk” – vallota a kolozsvári repülőtér igazgatója.


Citește varianta în limba română a materialului!
 

abonare newsletter