monitorulcj.ro Menu
Napi Hírek

Szobrot emeltek Kolozsváron Gheorghe Mărdărescu tábornoknak, aki 1919-ben hadseregével bevonult Budapestre

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kara (FSEGA) ad otthont a rendezvénynek, amelyen Gheorghe Mărdărescu tábornok szobrát fogják felavatni.

Szobrot emeltek Kolozsváron Gheorghe Mărdărescu tábornoknak, aki 1919-ben hadseregével bevonult Budapestre

A Román Kereskedelmi és Iparkamara (n.red. Camera de Comerț) által szervezett rendezvényre 2019. augusztus 7-én, szerdán, 11:00 órától kerül sor, a FSEGA-nál, Theodor Mihali utca 58-60 szám alatt.

A román hadsereg kulcsfontosságú alakjaként az első világháborúban, Gheorghe Mărdărescu tábornok nagy szerepet játszott az azt követő időszakban is, jelentős mértékben hozzájárult a bolsevizmus Közép-Európa fele terjedésének megállításában. 1919-ben kezére adták az erdélyi fegyveres erők parancsnokságát, feladata a bolsevik bandák és a magyar alakulatok visszaszorítása volt az Erdélyi-középhegységig.


1919. augusztus 4-én a román csapatok bevonultak Budapestre, a támadást szünet nélkül hajtották végre, napi 18 km-es előrehaladási sebességgel, amely nem tette lehetővé a magyar védelmi erők számára, hogy előkészítsék a Tisza vagy Magyarország fővárosához vezető utak védelmét. Utólag a román hadsereg katonái I. Ferdinánd király jelenlétében vonultak fel az Andrássy úton, aki Mărdărescu tábornokot a Mihai Viteazul Rend 2. osztályával jutalmazta Kun Béla rezsimje elleni akcióiért, írja a capital.ro.

A rendezvény programja a tábornok szobra leleplezését és felszentelését, koszorúzást, fegyveres felvonulást, valamint felszólalásokat foglal magába. Jelen lesz többek között a Román Akadémia elnöke és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora, Ioan-Aurel Pop, Gabriel Leș honvédelmi miniszter, Ion Oprișor elnöki tanácsadó, Kolozsvár főpolgármestere, Emil Boc, illetve Ioan Aurel Cherecheș, Kolozs megye prefektusa.


Citește varianta în limba română a materialului.