Actualitate

Statuie la Cluj-Napoca pentru generalul Mărdărescu, personaj-cheie în Primul Război Mondial, care a salvat Ungaria de bolșevism

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” va găzdui manifestările organizate cu ocazia dezvelirii statuii generalului Gheorghe Mărdărescu.

Statuie la Cluj-Napoca pentru generalul Mărdărescu, personaj-cheie în Primul Război Mondial care a salvat Ungaria de bolșevism Statuie la Cluj-Napoca pentru generalul Mărdărescu, personaj-cheie în Primul Război Mondial care a salvat Ungaria de bolșevism

Evenimentul organizat de Camera de Comerț și Industrie a României va avea loc miercuri, 7 august 2019, începând cu ora 11:00, la sediul FSEGA, str. Theodor Mihali nr. 58-60.

Personaj cu rol important atât în acțiunile Armatei Române din timpul Primului Război Mondial, cât și în perioada care a urmat acestuia, generalul Gheorghe Mărdărescu a contribuit decisiv la stoparea înaintării comunismului spre centrul Europei. În 1919, comanda tuturor forțelor armate din Transilvania a fost încredințată generalului Gheorghe Mărdărescu, cu misiunea de a respinge bandele bolșevice și trupele ungurești până peste Apuseni.


La data de 4 august 1919, trupele românești intrau în Budapesta, ofensiva fiind executată fără pauză operativă, cu un ritm mediu de înaintare de 18 km zilnic, ceea ce nu a mai permis inamicului să pregătească apărarea Tisei și nici a căilor de acces spre capitala Ungariei. Soldații Armatei Române au defilat pe Bulevardul Andrássy în prezenta regelui Ferdinand I, care i-a conferit generalului Mărdărescu „Ordinul Mihai Viteazul” clasa a II-a pentru acțiunea contra regimului bolșevic al lui Bela Kun, scrie capital.ro.

Programul evenimentului va cuprinde, pe lângă dezvelirea și sfințirea statuii generalului Gheorghe Mărdărescu, depuneri de coroane, defilarea armată a Statului Major al Forțelor Terestre, Divizia 4 Infanterie „Gemina” precum și o sesiune de dezbateri la care vor participa președintele Academiei Române și rectorul UBB, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, consilierul prezidențial Ion Oprișor (Departamentul Securității Naționale), președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Dărăban, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj, Ștefan Dimitriu, precum și membri ai comunității academice și artistice clujene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter