monitorulcj.ro Menu
Napi Hírek

KIZÁRÓLAG erdélyi projektekre gondolva szavazott az RMDSZ. Egy kivételével ELMARADTAK a Kolozs megyei beruházások

Erdélyi fejlesztésekre és beruházásokra kért támogatásokat az RMDSZ az idei állami költségvetésből az előzetes egyeztetések és a parlamenti vita során. Elmaradtak viszont a Kolozs megyei projektek, derül ki a Szövetség körleveléből.

Egy millió lejjel támogatják az éves költségvetéséből az anyanyelven zajló oktatás szakmai hátterét biztosító, intézményes formát öltő kisebbségi részlegek, irodák létrehozását és működését. Az RMDSZ munkájának eredményeként 500 ezer lejt fordítanak a 2019-es állami költségvetésből a Neveléstudományi Intézet kisebbségi irodájának csíkszeredai létrehozására, valamint működésére.

Szintén 500 ezer lej értékben támogatják a Kolozsváron létrehozandó, kisebbségi oktatás fejlesztését szolgáló Országos Értékelési és Vizsgáztatási Központ létrehozását. Ez a két intézmény kisebbségekkel foglalkozó részlegeinek a létrehozása rendkívül fontos az anyanyelven zajló oktatás fejlesztése szempontjából, hiszen nemcsak intézményes hátteret biztosít az anyanyelven zajló közoktatás számára, hanem szakmai hátteret is.


50,5 millió lej korszerű könyvtárak, tanintézmények és közösségi létesítmények finanszírozására

Szatmár Megye Tanácsa 12 millió lejt fordíthat idén arra, hogy új ingatlanba költöztesse a megyei könyvtárat. Bihar megyében az RMDSZ által kezdeményezett és elindított kisvárosokban tanuszodákat létesítő program támogatására idén közel 36 millió lejt különített el a Szövetség az állami költségvetésből. Sepsiszentgyörgy önkormányzatának további 1 millió lejjel egészítik ki költségvetését a multifunkcionális sportkomplexum megépítésére. Ez azt jelenti, hogy idén az RMDSZ közbenjárására 2,5 millió lejt fordíthatnak erre a beruházásra.

300 lejes gyermeknevelési pótlékot a 2 éven aluliaknak, és 150 lejes pótlékot a 2 éven felülieknek

2,13 milliárd lejjel nagyobb pénzalap áll a gyermeknevelési pótlék fizetésére. Ezt azt jelenti, hogy 2 éves korig 300 lejt, 2 év felett 150 lejt fognak kapni gyermekeink: a gyermekpénz értékét növelő módosításához az RMDSZ szavazatai biztosították a többséget.


2,6 milliárd lejt a családorvosi rendelők működésére

438 millió lejjel sikerült megemelnie az RMDSZ-nek azt a pénzkeretet, amelyet eredetileg a kormány családorvosok számára irányzott elő az éves költségvetés-tervezetében a szaktárcával folytatott egyeztetések nyomán. A kormánykoalícióval folytatott egyeztetések nyomán az RMDSZ-nek sikerült 2,625 milliárd lejre emelnie a családorvosi rendelők működésére elkülönített éves pénzalapot. Az elmúlt két évben a családorvosi rendelők 48,3%-kal kapnak többet az állami költségvetésből, mint azt eredetileg előirányozták.

Több mint 80 millió lejt korszerű és modern kórházak létesítésére

Az RMDSZ-nek a kormánykoalícióval folytatott egyeztetések során több mint 80 millió lejt sikerült elkülönítenie az erdélyi kórházak orvosi berendezéseire, eszköztárak bővítésére, valamint modernizálására. 15 millió lejt különített el az RMDSZ a zilahi kórház korszerűsítésére és eszköztárának bővítésére. 22,5 millió lejt kap két Maros megyei kórház. Ebből a marosvásárhelyi sürgősségi kórház 8 millió lejt, ez a szaktárca saját fejlesztési költségvetésébe került bele, valamint a megyei kórház költségvetése 14,5 millió lejjel egészült ki, amit korszerűsítő munkálatokra költhetnek. 12,7 millió lejt jut a Sepsiszentgyörgyön működő sürgősségi megyei kórház modernizálására, valamint az orvosi berendezések és eszköztár bővítésére. 30,6 millió lejt kap a Csíkszeredában működő sürgősségi megyei kórház modernizálásra, valamint az orvosi berendezések és eszköztár bővítésére. Ezeknek az összegeknek a kétharmadát a kórház korszerű felszerelésére, valamint egyharmadát modernizálásra, építésre lehet fordítani.


Közel 35 millió lejt az erdélyi repterek korszerűsítésére és építésére

Külön pénzalapot különítenek el a marosvásárhelyi reptér további fejlesztéseire, valamint a brassói reptér megépítésére. 11,280 millió lej jut a marosvásárhelyi reptér modernizálására, 23 millió lej a brassói reptér megépítésére. 10 millió lejjel járul hozzá Kovászna megye, valamint 13 millió lejjel Brassó megye a brassói reptér megépítéséhez az állami költségvetésből kiutalt összegekből.

Több mint 1,2 milliárd lej az autópályák építésére, megyei és helyi utak karbantartására az eredeti tervekhez képest

- plusz 538 millió lejt az észak-erdélyi autópálya megépítésére. Az RMDSZ munkájának eredményeként négyszeresére emelték az eredeti tervhez képest az észak-erdélyi autópálya építéséhez szükséges pénzalapot.


- plusz 38 millió lej a Marosvásárhely-Jászvásár közötti autópálya építéséhez szükséges dokumentáció előkészítésére,

- plusz 165 millió lej a Lugos-Déva útszakasz megépítésére,


- plusz 17,5 millió a Nagyszeben- Fogaras útszakasz tervezésére,

- plusz 178 millió lej a Torda- Szászsebes útszakasz megépítésére,

- plusz 300 millió lejt a megyei és helyi utak karbantartására.

Citește AICI varianta în limba română a materialului.