Monitorul Cartierelor

Boc, despre decizia Tribunalului privind Parcul Zorilor: „Parcul merge mai departe. E o înfrângere de etapă”

Primarul Emil Boc a dat asigurări, în ședința consiliului local, că proiectul de amenajare a Parcului Zorilor merge mai departe.

 

 


Primarul Emil Boc a declarat miercuri, după ce Tribunalul Cluj a anulat HCL privind amenajarea parcului din Zorilor, pe strada Observatorului, că are încredere că instanța va da dreptate, în cele din urmă, primăriei, dând asigurări că parcul va fi realizat.

„S-a vorbit despre parcul Zorilor. Avem 15 procese cu proprietarul pentru Parcul Observator. A câștigat un singur proces, temporar, în instanță. Avem încredere în instanță, că lucrurile vor fi în favoarea primăriei. Acolo, vă pot asigura că se va face parc, doar că suntem întârziați de procese, din 16 am pierdut unul până acum, e o înfrângere de etapă, victoria, până la urmă tot a primăriei va fi pentru că acolo se va face parcul Observator. Am spus de fiecare dată că nu înțeleg această hărțuire la nesfârșit a unor proprietari de terenuri care doresc cu orice preț să facă blocuri, dacă se poate și de 25 de etaje și să nu lase un milimetru de spațiu verde pentru cetățeni. Pot să le spun că la această masă, primăria va apăra cei 350.000 de cetățeni în detrimentrul celor care doresc cu orice preț un oraș pentru profit.


Avem încredere în justiție, acesta este mesajul meu, pentru că dacă din 16 procese am câștigat 15, sunt convins că îl vom câștiga și pe acesta, la final, și vom duce proiectul Parcului Observator mai departe”, a declarat primarul Emil Boc.

Tribunalul a anulat HCL privind amenajarea Parcului Zorilor

Tribunalul Cluj a dispus, săptămâna trecută, anularea hotărârii consiliului local (HCL) privind amenajarea Parcului Zorilor, de pe strada Observatorului.


Instanța a dat dreptate firmei Florisal, proprietarul terenului expropriat pentru amenajarea parcului (deținută de Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus) și a anulat HCL 120/24.03.2021 privind aprobarea PUZ - Amenajare parc Cartier Zorilor, str. Observatorului Sud.

Firma a contestat decizia Primăriei de a schimba destinația terenului, din zonă cu funcțiune mixtă, pe care se putea construi, în zonă verde, cu scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat. Patronul firmei ar fi urmărit ridicarea unui ansamblu imobiliar pe terenul de 1,2 hectare. Decizia nu este definitivă.


„Admite cererea. Solutia pe scurt: Respinge excepţia prematurităţii şi inadmisibilităţii. respinge excepţia lipsei calitării procesduale active a reclamantelor. Respinge excepţia lipsei de interes. Admite acţiunea formulată de reclamante în contradictoriu cu pârâtele. Dispune anularea HCL 120/24.03.2021 privind aprobarea PUZ - Amenajare parc Cartier Zorilor, str. Observatorului Sud. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 11.06.2021”, se arată în soluția Tribunalului Cluj.

Hotărârea prevedea aprobarea planului urbanistic zonal pentru amenajarea parcului din cartierul Zorilor, str. Observatorului. Între timp, proiectul a ajuns la stadiul licitației publice pentru proiectarea și execuția parcului, lansată în 9 aprilie 2021. Valoarea contractului este estimată la peste 7 milioane de lei. Conform evaluării, Primăria urmează să plătească în total 10.911.765 lei (circa 2,25 milioane de euro) pentru terenul expropriat de la firma Florisal.


Amintim că, recent, Sile Pușcaș, care este și proprietarul Platinia, și-a retras o donație de teren făcută Primăriei când s-a edificat blocul Platinia, pentru extinderea străzii Calea Mănăștur, probabil pentru a se răzbuna pentru exproprierea terenului de pe strada Observatorului.

CITEȘTE ȘI

Războiul pentru Parcul Zorilor, „tranșat” în instanță. Tribunalul Cluj a anulat HCL privind amenajarea spațiului verde

 

abonare newsletter