Monitorul Cartierelor

Parcul care „nu are farmec” pentru constructori. Zero oferte pentru proiectul de 2 milioane de lei, după trei licitații

După două încercări eșuate, Primăria Cluj-Napoca a relansat licitația pentru modernizarea Parcului Farmec din Mărăști, în decembrie 2020. Nicio firmă nu s-a arătat interesată de contract.

 

 


Cea de-a treia licitație pentru Parcul Farmec a fost anulată în urmă cu câteva zile, deoarece la data limită nu au existat ofertanți care să fi depus ofertă.

 


Licitația de modernizare a Parcului Farmec din cartierul Mărăști a fost lansată întâi în luna august a anului trecut, apoi reluată în octombrie, însă nicio ofertă nu a fost depusă. În decembrie, licitația a fost lansată a treia oară, însă fără succes.

 


Contractul prevede realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea și modernizarea Parcului Farmec” din Municipiul Cluj-Napoca. Valoarea estimată a investiției este de 1.930.368,37 lei, fără TVA, din care: servicii de proiectare și asistență tehnică 130.318,01 lei, fără TVA, execuția lucrărilor și organizare de șantier 1.800.050,36 lei, fără TVA. Banii provin din fonduri bugetare.

Spațiu de recreere și promenadă pe marginea Canalului Morii

Parcul Farmec este amplasat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în cartierul Mărăști, pe o suprafață totală de teren de 3.125 mp, din care 2.455 mp suprafață de zonă verde, 1.696 mp gard viu, 670 mp alei pavele și spațiul verde de lângă Canalul Morii în suprafață de 1.233 mp și lungime canal 180 m.


„În prezent, Parcul Farmec este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, mese cu pavilion etc.), care nu mai reprezintă nicio estetică urbană. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal modernizarea Parcului Farmec, un parc cu caracter de recreere și promenadă pe marginea Canalului Morii”, se arată în Hotărârea 53/31.10.2019 pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitarea și modernizarea Parcului Farmec din municipiul Cluj-Napoca”.

Arbori noi, sistem de irigații și mobilier urban modern

Prin investiția propusă se urmărește reabilitarea și modernizarea parcului, care să satisfacă categorii variate de vârstă, dar și diferite preocupări ale vizitatorilor/cetățenilor, realizarea de sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, sectoare pentru joacă copii, păstrând de asemenea intactă biodiversitatea Canalului Morii „Wild channel” și cadru natural, crearea/amenajarea unei zone verzi de recreere, dotarea cu mobilier urban nou, precum și alte lucrări adiacente.


Pentru modernizarea și reabilitarea parcului, proiectul propune următoarele:

– eliminarea arborilor, arbuștilor degradați și a celor fără valoare estetică și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene,
– după caz, vegetația existentă (cu referire la arbori/arbuști) va fi scoasă cu balot și utilizată pentru replantarea pe alte locații din Cluj-Napoca;
– modernizarea sistemului de iluminat și fântâni arteziene;
– montarea unui sistem de irigații;
– dotări urbane;
– plantarea de material dendrologic;
– refacerea aleilor pietonale și trotuare prin pavare;
– treceri peste apă și amenajări de lângă apă;
– montare cișmele ornamentale și a unui rastel de biciclete;
– amenajare grup sanitar modern, canalizare pluvială/rigole;
– sistem de supraveghere video și conexiune la internet.

CITEȘTE ȘI

Parcul pe care nimeni nu îl vrea? Zonă „moartă” în Cluj, modernizată în 2021

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter