Monitorul Cartierelor

Orașul înrămat de pe Someș. Cele mai interesante uși și ferestre din Cluj-Napoca. GALERIE FOTO

Mihail Onaca, un fotograf din Cluj, capturează în imagini detalii arhitecturale de pe diferite clădiri. În fotografiile sale, tânărul a evidențiat uși și ferestre unice din Cluj-Napoca.

 

 


 

Mihail Onaca a studiat la specializarea Actorie a Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în anul 2010. Timp de patru ani, tânărul a activat ca actor în sfera teatrului independent și instituțional, iar ulterior a făcut un salt în carieră.


 

El a început să se axeze mai mult pe fotografie, iar din anul 2014 se ocupă de fotografia de arhitectură, călătorie și portet:


„Mă ocup de fotografie de arhitectură, călătorie și portret din anul 2014. Până în prezent, am lucrat împreuna cu nume precum: Airbnb, Parlamentul European, Ministerul Turismului din Italia, Porsche Engineering, Metaxa, Julius Meinl, etc”, a declarat Mihail pentru monitorulcj.ro.

Ușile și ferestrele, pline de mister

Mihail Onaca a fotografiat în nenumărate rânduri ușile și ferestrele din Cluj-Napoca. Pe lângă faptul că arată bine estetic, mai există o semnificație „ascunsă”: „Mă atrage ideea de mister din spatele ușilor și ferestrelor — nu știm niciodată ce se ascunde în spatele acestora”, a spus fotograful.


Tânărul ne-a mărturisit și care este criteriul în urma căruia își alege locurile și obiectele pe care le fotografiază. Lumina și texturile sunt aspecte importante în fotografiile sale:

„Mă ghidez după modul în care lumina pune în valoare subiectul și fotografiez orice îmi spune o poveste: texturile unei cladiri vechi, poveștile oamenilor pe care îi intalnesc, momentele simple dintr-o călătorie, mă inspiră de cele mai multe ori să îmi ridic aparatul foto la ochi.”


Mihail apreciază arhitectura Clujului, iar printre locurile din oraș pe care le fotografiază se numără curțile vechi și aleile pietruite:

„Îmi plac plimbarile lungi și întotdeauna iau aparatul foto cu mine, în caz că găsesc ceva care să îmi atragă atenția. M-a fascinat dintotdeauna arhitectura Clujului, în special curțile vechi și aleile pietruite ale orașului — îmi place să le descopăr în special în prima parte a zilei, atunci când orașul nu este foarte aglomerat”, a adăugat Onaca.

Fotografiile lui Mihail au ajuns peste graniță

The Guardian, publicația online de media și știri, a scris în anul 2016 despre fotograful de la Cluj, ducându-i fotografiile cu orașul de pe Someș peste graniță. Jurnaliștii britanici au evidențiat faptul că Mihail Onaca capturează în imagini detaliile arhitecturale de pe clădiri, în special ușile și ferestrele orașului.

Fotograful le-a spus celor de la The Guardian că orașul Cluj-Napoca este o „piatră prețioasă” a Transilvaniei, cu toate că nu este decorul perfect pentru un film Dracula. Totuși, arhitectura orașului este o combinație a mai multor perioade  din istoria arhitecturii: medievală, renascentistă, barocă și modernă. Acest lucru devine foarte interesant pentru cei care cutreieră străzile clujene.

„E imposibil să te plimbi prin oraș fără să observi diversitatea vastă a ușilor și ferestrelor sale frumoase”, a spus fotograful de la Cluj. Ușile și ferestrele fotografiate de Mihail sunt din diverse locații ale orașului.

 În cele mai multe, acestea au un aspect vintage sau culori care ies în evidență. Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” este una dintre clădirile care i-au atras atenția fotografului, prin aspectul interesant pe care îl are ușa acesteia.  O altă clădire cunoscută din Cluj, fotografiată de Mihail, este Casa „Matei Corvin” din Piața Muzeului.

Fotografiile lui Mihail Onaca au ajuns și în alte publicații străine, pe lângă The Guardian, precum: Condé Nast Traveler, Resource Magazine, Fubiz, Instagram Blog.

Lumina, cinstită sau înșelătoare?

Pe site-ul său, Mihail a vorbit și despre „lumea teatrului”, lucru care pare să își lase o urmă în fotografiile sale.

„Ce se întâmplă când un flâneur înnăscut intră în lumea teatrului și se antrenează ca actor? Dacă ne uităm la pozele mele există ceva acolo care nu a părăsit niciodată centrul atenției. Ele valorifică puterea gestului, poziția și modul în care o persoană schimbă spațiul pe care îl ocupă. Lumina poate fi cinstită sau înșelătoare - și nimic nu scapă puterilor sale de schimbare a formei, nici măcar arhitectura.(...) Subiecții pot fi detașați sau dispuși în mod jucăuș să interacționeze cu locul în care se află.”

Indiferent ce sentimente ne transmit fotografiile sale, Mihail dorește să evidențieze povestea lor:

„Ceea ce vedeți este frumos, emoționant, tandru sau prostesc, dar cel mai adesea sunt toate aceste lucruri. Fie că este vorba de modă, călătorii sau fotografie de stradă, fie că este vorba despre portrete intime sau corpuri care își fac propriul peisaj, temele și compozițiile mele punctează ceea ce suntem nerăbdători să privim: povestea.”

CITEȘTE ȘI:

Clădirile emblematice ale orașului Cluj-Napoca: cei patru „giganți” de pe malul Someșului. GALERIE FOTO

 

Calitatea vieții în Cluj-Napoca, mai bună decât la New York sau Londra, dar benzina e mai scumpă

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter