monitorulcj.ro Menu
Actualitate

"Mica promenadă" a Clujului se schimbă radical, cu 2,8 mil. €. Dispar mașinile, gardurile și scările din fața Teatrului

Parcul Ștefan cel Mare, cunoscut și ca "Mica promenadă" va fi transformat, printr-un proiect al primăriei. Investiția depășește 13 milioane de lei, bani de la bugetul local.

Licitația pentru reabilitarea și modernizarea parcului Ștefan cel Mare a fost lansată astăzi în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și cuprinde elaborarea fazei de proiectare (proiect tehnic + caiete de sarcini + detalii de execuție) și a fazei de execuție. Primăria Cluj-Napoca alocă pentru acest proiect suma de 13.574.836 lei (aproximativ 2,8 milioane de euro), durata de realizare a investiţiei fiind de 12 luni. Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 6 aprilie 2020, iar criteriul de atribuire îl constituie prețul cel mai mic.


Potrivit caietului de sarcini al proiectului, lucrările propuse pentru revitalizarea parcului vor contribui la creșterea calității vieții locuitorilor din zonă și a celor din oraș, prin asigurarea condițiilor de relaxare și refacere a forțelor, dar și prin îmbunătățirea calității factorilor de mediu. Parcul Ștefan cel Mare cuprinde esplanada și spațiile verzi aferente clădirii Teatrului Național Cluj-Napoca, cu o suprafață 12.384 mp, din care spațiul verde acoperă 6.219 mp, aleile - 1.688 mp, iar suprafața de pavele - 189 mp.

În prezent, Parcul Ștefan cel Mare este un parc cu arbori îmbătrâniți, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, coșuri de gunoi, gard metalic), care nu mai prezintă nicio estetică urbană. Prin proiectul de reamenajare, spațiul va fi conceput ca un ansamblu multifuncțional, în care se vor crea mini-zone separate pentru odihnă pasivă, pentru plimbare, pentru distracția copiilor și pentru desfășurarea de evenimente artistice.

Investiția propusă pentru reabilitarea parcului va cuprinde următoarele lucrări:

- Modernizarea sistemului de iluminat

- Montarea unui sistem de irigație

- Modernizarea aleilor și a bordurilor

- Amplasarea de bănci noi

- Crearea de zone de joacă pentru copii

- Construirea unei noi instalații sanitare – toaletă publică subterană, cișmea

- Amenajarea suprafeței plantate

- Modernizarea istalației electrice

Dispar arborii existenți, gardurile și scările din fața teatrului

Proiectul prevede desființarea gardurilor, tăierea copacilor înalți care blochează vederea spre clădirea teatrului și reamenajarea aleilor pietonale, care vor fi pavate cu piatră naturală, amplasarea mobilierului urban modern și a noi aparate de joacă pentru copii.

"Se va reamenaja integral zona studiată, prin desfacerea tuturor îmbrăcăminților existente, desfacerea tuturor împrejurimilor (atât garduri metalice, cât și garduri vii), defrișarea vegetației înalte existente, care obturează perspectivele valoroase asupra clădirii teatrului (cu excepția speciilor protejate, a exemplarelor care fac parte din aliniamente, a exemplarelor cu valoare istorică sau ambientală) și amenajarea unei zone pietonale cu pardoseli din piatră naturală antiderapantă, rezistență la îngheț/dezgheț, cu grosime variabilă, dispusă după un model care să evidențieze zone distincte de circulație/odihnă/spații multifuncționale. Se va amplasa mobilier urban, se va reface iluminatul public și se va replanta vegetație joase, medie și înaltă", se mai arată în caietul de sarcini.

Scara de onoare de acces la Teatrul Național va fi desființată și remodelată prin revenirea la reconfigurația inițială (desființarea celei existente și coborârea cotei de călcare și refacerea acesteia cu piatră naturală, se va monta iluminat ambiental - arhitectural, statuile lui Eminescu și Blaga vor fi coborâte la nivelul curții de primire, iar parterul floral va fi eliminat și înlocuit cu gazon verde).

Interzis pentru mașini. Se desființează parcarea, iar accesul auto va fi limitat

Aleile pietonale adiacente circulațiilor auto de-o parte și de alta a teatrului vor fi lărgite la 3 metri și se va restricționa accesul pe zona studiată cu bolarzi sferici. Se va menține accesul pe partea estică, dar va fi restricționat de bolarzi retractabili, unde vor avea acces doar mașinile de intervenție și cele care aduc decoruri pentru teatru și operă. Pe cele două laturi ale teatrului vor fi montate lespezi de piatră gravate cu numele artiștilor care s-au făcut remarcați în opera și teatrul clujean, iar copacii de la intrarea în Studioul Euphorion vor avea bănci circulare în jurul lor. Parcarea se va desființa, spațiul fiind destinat pietonilor și bicicliștilor.

În ceea ce privește aleile care străbat parcul, se vor păstra cele două direcții principale de traversare a parcului, iar zona centrală multifuncțională de la intersecția celor două alei va putea găzdui diferite evenimente publice (dans, teatru, târg de Crăciun, patinoar, etc). Spațiul de joacă pentru copii se va reamenaja în jumătatea vestică a parcului, prin amenajarea unor elemente din lemn și metal răsfirate prin zona verde (balansoar, plasă de cățărat, etc).

În ceea ce privețte utilitățile, se va reloca în subteran toaleta publică, pe limita sudică a parcului - pe Aleea Învățătorului (unde va exista o cameră mama și copilul și echipamente de prim-ajutor) și vor fi amplasate cișmele cu apă potabilă.

Denumit „Mica promenadă”, parcul a fost amenajat pentru prima dată în anul 1885 și de-a lungul timpului a suferit modificări. În vara anului 2012, în urma unei furtuni, mai mult de jumătate din arborii parcului au fost rupți sau afectați, fenomen ce a dat parcului un aspect dezolant.