monitorulcj.ro Menu
Monitorul Cartierelor

Strada din Cluj-Napoca pe care NIMENI nu vrea să o modernizeze. A ajuns la a șaptea strigare!

După nu mai puțin de șase încercări eșuate, Primăria municipiului Cluj-Napoca a relansat licitația pentru modernizarea celui de-al doilea tronson al străzii Tipografiei.

Strada din Cluj-Napoca pe care NIMENI nu vrea să o modernizeze. A șaptea strigare!

 

 


Contractul a fost scos la licitație pentru întâia oară în urmă cu un an, valoarea investiției fiind de 965.689 lei și crescând ulterior la 1,2 milioane de lei.

 


În luna februarie, consilierii locali au aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea străzii, iar noua sumă pusă la bătaie pentru lucrări era de 1.618.733 lei. La cea de-a șasea licitație, valoarea lucrărilor ajunsese la 1.820.933 lei.

Acum, potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea estimată a lucrărilor a rămas la 1.820.933 lei, termenul-limită pentru depunerea ofertelor fiind 10 septembrie 2020. Cum nici la licitația anterioară nu s-a prezentat nimeni pentru aceeași sumă, este greu de crezut că administrația locală va avea mai mult noroc de această dată în căutarea firmei care să efectueze lucrările de pavare şi de asfaltare.


Ce lucrări trebuie executate pe strada Tipografiei?

Conform anunțului, lucrarea se referă la segmentul cuprins între străzile Dávid Ferenc și Frederic Joliot Curie. Deși inițial acest tronson urma să fie reabilitat ca parte a proiectului de modernizare a Turnului Pompierilor, în urmă cu un an, lucrările au fost integrate într-un alt proiect finanțat din bani europeni. Este vorba despre proiectul care oferă o nouă față străzilor Regele Ferdinand, Émile Zola, Sextil Pușcariu, dar și scuarului CEC, de pe strada Cuza Vodă.

În prezent, strada Tipografiei este dominată de circulația auto intensă din zonă, fiind folosită ca zonă de parcare pe toată latura ei sudică și doar cu un fir de circulație auto pe sensul de mers de la vest la est. Trotuarul are o zonă de „gâtuire” în dreptul Turnului Pompierilor, zonă ce nu poate fi utilizată funcțional de pietoni.


Cum ar urma să arate strada Tipografiei după reabilitare?

„Amenajarea tronsonului străzii Tipografiei va fi făcută utilizând pavaje din pavele de granit și dale din piată de 10 cm. Dotările prevăzute pe spațiul tronsonului de stradă amenajate sunt: suporți pentru biciclete, arbori cu grilaje de protecție și loc de șezut din lemn. Fiecărui arbore îi corespunde un proiector de lumină dispus în grilajul de protecție pentru iluminatul ambiental al vegetației înalte”, se arată în proiectul reamenajării.

„Se dorește ca prin amenajarea tronsonului străzii Tipografiei, creșterea siguranței cetățenilor și a conducătorilor auto prin asigurarea condițiilor optime de siguranță și confort pentru circulația auto și pietonală, drumurile astfel asfaltate vor fi încadrate cu borduri și prevăzute cu rigole carosabile de acostament, drumul va fi marcat cu semne de circulație și va fi prevăzut cu trotuare pentru pietoni”, potrivit municipalității.


CITEȘTE ȘI:

Cine va transforma Clujul într-un județ smart? Consiliul Județean a desemnat câștigătorul