Monitorul Cartierelor

Cel mai mare parc din Cluj, „uitat” în pandemie? Concursul de soluții se lasă așteptat

Parcul Est a fost inclus de Primăria municipiului Cluj-Napoca în noul Plan Integrat de Calitate a Aerului, votat la începutul lunii iunie.

Activiștii de la SOS Parcul Est salută decizia administrației locale, însă susțin că nu trebuie așteptat până în 2024, când este prevăzută finalizarea proiectului, pentru a face zona Parcului Est accesibilă tuturor clujenilor.

Militanții pentru cel mai mare parc din Cluj-Napoca solicită în continuare eliminarea restricțiilor de circulație pietonală și velo în zona Parcului Est, igienizarea zonei, dar și oprirea depozitării deșeurilor în interiorul ei.


De asemenea, se dorește instalarea unei bariere pe strada Bulandra, pentru a limita traficul auto, soluții pe termen mediu și scurt, pentru a reda spațiul verde clujenilor. Totodată, mișcarea SOS Parcul Est cere realizarea concursului de proiecte pentru amenajarea parcului, în contextul în care Primăria a depășit termenul anunțat inițial.

Au început să reapară gunoaiele în Parcul Est. De data asta, dale!

La începutul lunii februarie 2020, a avut loc o dezbatere publică în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) pe tema „Parcul Est – pregătirea temei pentru concursul de soluții”. Asta după ce, peste 1.300 de clujeni au participat la un sondaj cu privire la acest proiect.


„S-au discutat proiecte ambițioase, s-au făcut planuri pe termen lung, s-au lansat promisiuni pompoase. Pe termen scurt, însă, autoritățile continuă să ignore tema. Munții de moloz curățați în iarnă au fost înlocuiți de mormane noi de dale și pământ”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook SOS Parcul Est.

Activiștii spun că, deși accesul auto nu a fost restricționat pe strada Bulandra, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca a început chiar să instaleze panouri care interzic accesul pietonal pe spațiul verde.


Alei din lemn în Parcul Est, la fel ca în stufărișul de la Sic?

„Ceea ce ar putea fi cel mai mare parc al Clujului, stă în continuare nefolosit de cetățeni – un cadru natural mirific transformat în rampă de deșeuri”, se plâng iubitorii de natură, susținuți de deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Aceștia propun arhitecților care participă la concursul de proiecte de amenajare a Parcului Est să vină cu amenajări minim invazive în zona de stufăriș, similare cu cele de la Sic. Practic, sunt propuse alei din lemn în Parcul Est, ca în stufărișul de la Sic.


Reamintim că, în februarie, Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, urma să lanseze un concurs internațional de soluții pentru viitorul Parc Est, până la mijlocul acestui an. Izbucnirea pandemiei de coronavirus și prioritizarea investițiilor a dat însă peste cap planurile municipalității.

CITEȘTE ȘI:


Cum va arăta Parcul Est, cel mai mare parc clujean? „Nu știm, acum vrem să aflăm!”
 

abonare newsletter