Monitorul Cartierelor

Viitorul parc de pe malul Canalului Morii din cartierul Plopilor „înghite” mai mulți bani

Amenajarea unui parc pe malul Canalului Morii în cartierul Plopilor va costa cu 9,4 milioane de lei mai mult decât se estima inițial.

Viitorul parc de pe malul Canalului Morii „înghite” mai mulți bani. Sursa: Randare proiect Viitorul parc de pe malul Canalului Morii „înghite” mai mulți bani. Sursa: Randare proiect

 

 


Costurile pentru amenajarea unui parc pe malul Canalului Morii, în zona Parcului Rozelor din cartierul Rozelor, vor crește cu aproximativ 9,4 milioane de lei cu TVA. În total, proiectul va costa circa 49,5 milioane de lei cu TVA. 

 


Proiectul de hotărâre va fi dezbătut în ședința consiliului local de luni, 15 aprilie. Proiectul va fi depus spre finanțare în Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 (REGIO Nord-Vest) în apelul de proiecte — Regenerare urbană și securitatea spaţiilor publice.

Proiect în valoare de aproape 50 de milioane de lei

„(…) Este necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Amenajare parc pe culoarul Canalul Morii — tronson Parcul Rozelor — din municipiul Cluj-Napoca”, prin majorarea valorii investiţiei cu 7.951.451,72 lei fara TVA (9.462.227,42 lei cu TVA) propusă prin prezenta, respectiv de la valoarea de 34.957.399,70 lei fara TVA, (40.061.421,10 lei cu TVA) aprobată prin HCL nr. 40/2023, la valoarea nouă propusă de 42.908.851,42 lei fara TVA (49.523.648,52 lei cu TVA), ca rezultat al modificării structurii Devizului General prin includerea Cap. 7, subcapitolul 7.2”, se arată în proiectul de hotărâre.


În cadrul proiectului, va fi amenajată o suprafață 23.205 mp de spațiu verde, respectiv zone plantate cu arbori și plante, amenajarea albiei Canalului Morii, dar şi a aleilor pietonale permeabile, acoperite cu piatră cubică măruntă. Zonele pietonale vor avea o suprafață de 6.436 mp și vor cuprinde toate aleile din beton dezactivat, piatră cubică, lemn, pietriș, nisip sau asfalt. Suprafața carosabilă este de 3.003 mp și este constituită din drumul de acces la zonele de parcări şi blocul de locuinţe adiacente străzii Arinilor, parcările propriu-zise şi drumul de pe malul stâng al Canalului Morii. Toaleta automată şi două chioşcuri comerciale vor fi singurele construcții din parc.

Culoarul Canalului Morii, în mare parte inaccesibil

În cadrul proiectului, vor fi amenajate 136 de locuri de parcare pentru biciclete sau trotinete și 7 stații de încărcare pentru bicicletele sau trotinetele electrice. Durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.


„În prezent, amplasamentul (în suprafață de 32.669 mp), este un spaţiu neamenajat, o zonă care necesită accesibilizare şi care printr-o integrare coerentă să poată fi pus la dispoziţia publicului larg în contextul unui parc, în corelare şi în continuarea proiectului de amenajare a malurilor Someşului. Deşi în mare parte inaccesibil, culoarul Canalului Morii, datorită vegetației abundente, topografiei specifice şi zonelor învecinate pe care ar putea să le lege, are un potenţial remarcabil. (…) Lipsa de accesibilitate, imaginea de zonă neîntreţinută, abandonată, nevoia stringentă de spaţii verzi la nivelul municipiului, poziţia şi legăturile pe care le poate facilita, urgentează necesitatea amenajării”, se mai arată în proiect.

Amenajări minim invazive ale spațiului verde

Prin lucrările de amenajare se dorește asigurarea unui habitat sustenabil, prin intervenții cât mai puţin invazive, armonizarea și integrarea în peisaj a propunerilor arhitecturale.


Astfel, malul stâng nu își va schimba semnificativ organizarea. Deoarece deserveşte în total patru accese auto, drumul va fi transformat într-un shared space, cu utilizare comună pentru pietoni şi toate mijloacele de transport. Singurele intervenții asupra malului stâng vor fi zonele de consolidare necesare şi 2 rânduri de gradene cu trepte din piatră care facilitează punctual accesul trecătorilor către apă.

Malul drept, mai extins ca suprafață, are un caracter aparte datorită topografiei şi vegetației abundente. Intervenţiile din această zonă vor fi minimale şi anume: o alee paralelă traseului apei, pe parcursul căreia, acolo unde configurația terenului o permite se vor amenaja locuri de odihnă, trepte de acces către apă, o mică suprafață multifuncţională unde se pot organiza evenimente restrânse, adaptate specificului zonei şi un loc de joacă tematic, de asemenea adaptat la scara locului. Din această alee se vor desprinde trei noi legături către ansamblul de locuinţe.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Exproprieri pentru centru de cartier în Grigorescu și parc pe Canalul Morii, lângă Rozelor

Ultimele Stiri
abonare newsletter