Monitorul Cartierelor

Pod peste Someș, în cartierul Iris! Va crea o nouă conexiune cu Bulevardul Muncii și ieșirea din oraș

Un nou pod peste Someșul Mic ar urma să fie construit în zona Bulgaria-Iris. Va facilita accesul clujenilor în zona de nord a orașului.

Actuala pasarelă pietonală va fi înlocuită cu un pod cu cel puțin două benzi auto. FOTO: captură Google Maps Actuala pasarelă pietonală va fi înlocuită cu un pod cu cel puțin două benzi auto. FOTO: captură Google Maps

 

 


Pasarela pietonală de pe strada Fabricii de Zahăr va fi înlocuită de un pod în toată regula, cu cel puțin două benzi auto, piste de biciclete și alei pietonale. Primăria Cluj-Napoca a lansat recent un anunţ privind luarea deciziei etapei de încadrare de către APM Cluj pentru proiectul „Elaborare SF și DTAC pentru Pod peste Somesul Mic pe strada Fabricii de Zahăr Cluj-Napoca, relocare rețele”

 


„Este vorba despre podul de peste Someșului, din zona Hornbach. În acest moment, este doar o punte pietonală și ne dorim să facem un pod cu cel puțin două benzi, piste de biciclete, astfel încât să putem descongestiona traficul din zonă. Pentru cei care sunt în zonă, cred că ar fi un pod extrem de util și ar fi o nouă variantă prin care oamenii ar putea să iasă din cartier, înspre Bulevardul Muncii și de acolo pot să meargă mai departe la ieșirea din municipiu. Avem proiectul în lucru, și acolo suntem în etapa în care așteptăm avizul de la mediu, este ultimului aviz – mediu și Apele Române, după care urmează să aprobăm studiul de fezabilitate în consiliul local și să pregătim și acest proiect pentru anii următori”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru monitorulcj.ro.

Un nou pod peste Someșul Mic ar urma să fie construit în zona Bulgaria-Iris. FOTO: Captură Google Maps

În prezent, podul pietonal dintre strada Fabricii de Zahăr și Bulevardul Muncii este în paragină, deși este utilizat de zeci de clujeni în fiecare zi. Podul are mai multe scânduri parțial rupte și este un pericol public pentru copii, vârstnici, pentru oricine nu este atent pe unde merge în timpul traversării.


Podul, propus prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 

Podul a fost menționat de specialiști în Planul de mobilitate urbană durabilă (PMUD) 2021-2030 al Clujului. În cadrul studiilor pentru elaborarea planului, specialiștii au remarcat faptul că podurile peste Someș nu sunt distribuite echilibrat, iar legătura între Bd. Muncii și cartierele Mărăști, Bulgaria și Someșeni este deservită de un număr redus de poduri. 

Astfel, documentul propunea realizarea mai multor poduri auto în zonele „uitate” ale orașului. Prima urgență: construirea unui pod care să lege partea nordică de cea sudică a străzii Fabricii de Zahăr, în locul actualului pod pietonal. Noul pod ar schimba circulația în zona Bulevardului Muncii. Tot pe strada Fabricii de Zahăr se propunea realizarea unui pasaj peste calea ferată.


Realizarea studiilor necesare pentru noul pod auto de pe strada Fabricii de Zahăr a fost contractată de biroul de proiectare Costin și Vlad. Achiziția s-a făcut prin cumpărare directă, în cadrul unui contract de 270.000 de lei, sumă care acoperă elaborarea Documentației pentru avizarea lucrărilor de intervenție (D.A.L.I.), elaborarea Documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desființare (D.T.A.C./D.T.A.D.), elaborarea Proiectului tehnic și a Detaliilor de execuție (P.T.+D.E.).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Podul Garibaldi intră în linie dreaptă. Documentația actualizată așteaptă ultimele avize

abonare newsletter