Monitorul Cartierelor

Parcul 14 Iulie, deschis în septembrie! Emil Boc: „«Verdele» trebuie să ne înconjoare peste tot și în permanență”.

Parcul 14 Iulie va fi redeschis publicului după modernizare în 4 septembrie, cu circa o lună mai devreme decât termenul contractual. Primăria Cluj-Napoca lucrează la implementarea unor noi politici publice de susținere a spațiilor verzi.

Parcul 14 Iulie va fi deschis în septembrie. FOTO: Facebook/ Emil Boc Parcul 14 Iulie va fi deschis în septembrie. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Vești bune pentru clujeni! Parcul 14 Iulie, situat în piața cu același nume din cartierul Grigorescu, va fi deschis la data de 4 septembrie, cu circa o lună mai devreme decât era prevăzut în contract, a anunțat primarul Emil Boc. Acesta face parte din strategia mai largă a Primăriei de a amenaja 200 de hectare de spații verzi pe raza municipiului, prin investiții de circa 110 milioane de euro.

 


„În 4 septembrie, cu o lună mai devreme, vom da în folosință Parcul 14 Iulie, un nou parc al Clujului, mai micuț, dar important pentru această zonă, ca clujenii să aibă o oază de spațiu verde. Acesta face parte din proiectul nostru de peste 110 milioane de euro pentru 200 de hectare de spații verzi, sunt 25 de parcuri pe care le avem în lucru. 11 dintre ele sunt în diverse faze de finalizare, unele deja finalizate și altele care se finalizează anul acesta și pot să vă spun că anul acest finalizăm Parcul 14 Iulie, Parcul Feroviarilor, Parcul Zorilor, după ce am terminat deja lucrările la Parcul Armătura, platoul Sălii Sporturilor și vom avea de asemenea finalizată partea care ține de malurile Someșului, până la sfârșitul anului. Alte 11 proiecte vor intra în lucru, în diverse etape, în perioada următoare: Parcul Primăverii, Parcul Ioan Luca Caragiale, Cetățuia, Parcul Est, Parcul Bună Ziua, zona Expo Transilvania, coridorul de mobilitate urbană pe malul Someșului, de la Gilău până la Apahida, parcul-pădure Borhanci și baza sportivă Borhanci și stațiile verzi din cartierul Sopor”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio.

„Dacă nu facem ceva, viața pe această planetă va deveni insuportabilă”

 Edilul a vorbit și despre temperaturile neobișnuit de ridicate din ultimele zile, arătând că spațiile verzi contribuie la diminuarea riscurilor aduse de schimbările climatice.


„Sunt lucrări care vin să întregească această dimensiune verde a orașuluinostru, am spus-o de foarte multe ori șiu repet, nu putem sta cu mâinile în sân și să așteptăm spectatori ca schimbările climatice să ne afecteze dramatic viața. Ieri, în București, erau 44 de grade. La Cluj a fost puțin mai răcoare, dar nici aici nu a fost confortabilă temperatura. Temperaturile cresc, iar aceste schimbări climatice, dacă nu facem și noi ceva să schimbăm aceste evoluții, viața pe această planetă va deveni insuportabilă. Din nefericire, tot mai mulți oameni ajung la spital din cauza căldurii și căldura insuportabilă scurtează viața”, a arătat edilul.

Stimulente pentru clujenii care „își înverzesc” proprietățile

Emil Boc mai a arătat că, recent, a făcut apel la asociațiile de proprietari să solicite Primăriei Cluj-Napoca plantări de arbori pe spațiile avute în administrare.


„Fiecare colț de spațiu verde din oraș este important, am avut întâlniri cu asociațiile de proprietari care au participat la concursul pentru întreținerea spațiilor din blocuri și mesajul meu către ei a fost foarte clar: trimiteți solicitări la Primărie pentru plantări de arbori pe aliniamentele pe care le aveți la blocuri, pentru aliniamentele stradale din preajmă, pentru că orice arbore plantat face diferența”, a completat Boc.

De asemenea, edilul a vorbit despre o nouă politică a municipalității de promovare a acoperișurilor, mansardelor sau fațadelor verzi, în cazul persoanelor fizice, printr-o susținere financiară, posibil sub formă de vouchere.


„Am făcut apel prin noua politică pe care o promovăm în oraș, inclusiv prin politica nouă pe care o promovăm în oraș, susținem acoperișurile verzi, terasele verzi, pereții verzi, vom avea o politică publică prin care, în funcție de suprafața de spațiu verde pe care o creezi, să primești un voucher, o susținere financiară de la Primărie. Verdele trebuie să ne înconjoare peste tot și în permanență, el va fi acela care ne va salva viața sau ne va face-o mai suportabilă”, a spus primarul Clujului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Parcul Observator prinde contur! Va fi gata în 2023. Boc: „90% din parc - suprafața verde” FOTO

abonare newsletter