Monitorul Cartierelor

Primăria caută constructor pentru căminul de bătrâni de pe Calea Baciului. Investiția: 6 mil. €

Un cămin pentru îngrijirea persoanelor vârstnice va fi amenajat de Primăria Cluj-Napoca pe locul fostei școli de pe Calea Baciului. Contractul are o valoare de peste 29 de milioane de lei, banii provenind din bugetul local.

Cămin de bătrâni „la prețuri decente”, construit de Primărie pe Calea Baciului. FOTO 1- arhivă; FOTO 2 - randare Primăria Cluj-Napoca Cămin de bătrâni „la prețuri decente”, construit de Primărie pe Calea Baciului. FOTO 1- arhivă; FOTO 2 - randare Primăria Cluj-Napoca

 

Anunțul privind Proiectare și execuție „Centrul rezidențial de îngrijire și asistență socială pentru persoane vârstnice” (Cămin pentru persoane vârstnice) str. Calea Baciului nr. 18 din municipiul Cluj-Napoca a fost publicat Sistemul Electronic de Achizitii Publice pe 9 decembrie, iar data limită de depunere a ofertelor este 17 ianuarie.


Principalele servicii solicitate de către municipalitate sunt: 

  • elaborarea documentaţiilor tehnice/studiilor/expertizelor necesare în vederea obţinerii avizelor, acordurilor, autorizaţiilor, branșărilor, racordărilor
  • întocmirea proiectului tehnic și detaliilor de execuție, execuția lucrărilor, punerea în funcțiune și funcționarea centrului.

CITEȘTE ȘI: Cămin de bătrâni „la prețuri decente”, construit de Primărie pe Calea Baciului. Investiție de peste 8 milioane de euro

Principalele lucrări fac referire la construcția unui centru rezidențial de îngrijire și asistență socială pentru persoane vârstnice, având o capacitate de minim 70 de locuri, regim de înălțime S+P+2E, suprafață construită 1410 mp, suprafață desfășurată 3960 mp (fără subsol) și suprafață desfășurată a subsolului de 1326 mp. 


„Principalele categorii de lucrări obiect al achiziției sunt amenajarea terenului, racordarea la toate rețelele edilitare existente în zonă (alimentare cu apa, canalizare, gaze naturale, energie electrică, telefonie/internet prin cablu/tv), structura, arhitectura, instalatii electrice, parcări, amenajări exterioare, procurarea și montajul dotărilor necesare pentru asigurarea funcționării centrului, organizarea de șantier  etc”, se menționează în anunț.

Valoarea totală estimată a contractului este  de 29.387.060 lei. Inițial, primarul Emil Boc a anunțat în Consiliul Local că valoare investiției se ridcă la 42.134.768 lei, aproximativ 8 milioane de euro.


„Finanțarea este asigurată de la bugetul local sau după caz alte surse atrase. Executarea contractului de lucrări este inițiată sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că, dacă pe parcursul execuției lucrărilor, nu există fonduri disponibile/alocate, autoritatea contractantă va emite ordin de sistare a execuției lucrărilor, până la asigurarea disponibilității fondurilor, fără ca firma să poată solicita despăgubiri sau daune interese sau cheltuieli suplimentare autorității contractante, generate de această sistare”, menționează municipalitatea.

Durata contractului este de 24 de luni. 


Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

Un proiect atât de necesar seniorilor cetății. Nu este în atribuția noastră legală, dar nimeni nu ne împiedică să construim un astfel de centru de bătrâni. Avem nevoie să avem grijă de bătrânii noștri, avem grijă să le oferim condiții în care să stea la prețuri decente și acceptabile. Mai există cămine private, dar pe care nu și le poate permite oricine. Acest centru, pe care Primăria îl va construi, va fi un centru care ne va permite să oferim bătrâneți liniștite seniorilor cetății la prețuri sustenabile. Este o investiție «de suflet» a clujenilor, din respect pentru cei care au construit Clujul și ne-au oferit nouă o șansă să îl ducem mai departe. Acest proiect nu intră în atribuțiile noastre, dimensiunea aceasta este la nivel județean dată prin lege, dar colegii mei au studiat și nici ne interzice legea să promovăm dezvoltarea unui cămin de bătrâni”.

Vor fi amenajate 42 de camere, cabinete de recuperare și fizioterapie, sală de mese, bibliotecă, bucătărie, zonă de relaxare cu mobilier urban și zone de fitness. 


Clădirea care găzduia fosta Școală Generală nr. 9 din municipiu, funcţională până acum 10 ani, proprietate a Consiliului Local Cluj-Napoca, a devenit o „pată” pe obrazul orașului. Până în anul 2020, când consiliul local a decis transformarea clădirii în azil de bătrâni, clădirea a fost lăsată să „se descompună”, deși zona duce lipsă acută de spații educaționale.

Imobilul de pe strada Calea Baciului nr. 1 este compus din construcție-școală cu regim de înălțime subsol parțial+parter și are o suprafață construită la sol de 637 mp, pe un teren-curte în suprafață de 4.082 mp. În acest imobil a funcționat, până în 2010, Școala Generală cu clasele I – VIII nr. 9.

În luna septembrie a anului 2020, Primăria Cluj-Napoca a primit aviz de la Ministerul Educației pentru transformarea „școlii-fantomă” de pe Calea Baciului în cămin pentru vârstnici.

CITEȘTE ȘI:

Cămin de bătrâni „la prețuri decente”, construit de Primărie pe Calea Baciului. Investiție de peste 8 milioane de euro

Cămin pentru persoane vârstnice în Aghireșu

UBB admite că un bărbat necunoscut a intrat în baia unui cămin și a speriat mai multe fete: „Cunoaștem incidentul”

Ultimele Stiri
abonare newsletter