Externe

Alertă în Italia din cauza bolilor tropicale. Controale sporite la frontieră.

Nivel sporit de securitate pe aeroporturile din Italia și control crescut la granițe din cauza febrei Dengue ce face deja ravagii în alte câteva state.

Controale sporite la frontieră, în Ialia, din cauza febrei Dengue/Foto: Depositphotos.com Controale sporite la frontieră, în Ialia, din cauza febrei Dengue/Foto: Depositphotos.com

 

 


Alerta Dengue din Brazilia și Argentina, cauzată de numeroasele focare din alte zone tropicale a declanșat controale la frontiere în Italia.

Ministerul Sănătății din Italia a ridicat nivelul de alertă la frontieră pentru febra Dengue, ca răspuns la creșterea globală a cazurilor și avertismentele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).


Alertă în Italia din cauza răspândirii febrei Dengue

Boala transmisă de țânțari apare de obicei în zonele tropicale și subtropicale. Febra Dengue ușoară provoacă febră mare și simptome asemănătoare gripei.

Brazilia a ajuns la 512.353 de cazuri probabile de Dengue, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Sănătății. Doar în 2024 au fost confirmate 75 de decese din cauza bolii și alte 350 sunt investigate. Numărul cazurilor s-a dublat de patru ori față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 128.842 de cazuri probabile de Dengue și 50% erau asimptomatice.


În Europa există trei țări care au înregistrat cazuri și epidemii locale sporadice de Dengue, între 1 ianuarie și 5 decembrie 2023. Italia, prima cu 82 de cazuri, urmată de Franța cu 43 de cazuri și Spania cu 3 cazuri.

Măsuri împotriva bolilor tropicale

Italia este printre primele țări din Europa care a ridicat nivelul de alertă la frontieră. Nivelul de alertă ridicat, impus marți, implică controale sporite la punctele internaționale de sosire și instruirea personalului pentru a identifica călătorii cu potențiale simptome Dengue.


Spitalul Spallanzani din Roma, principalul centru de boli infecțioase al țării, a început să depoziteze, miercuri, vaccinuri pentru Dengue. Vaccinul împotriva febrei Dengue a fost aprobat în Italia în septembrie 2023 și va fi disponibil de săptămâna viitoare.

Potrivit medicilor, circulația febrei Dengue în zone noi este explicată prin schimbările climatice dar și prin deplasările persoanelor. Virusul Dengue este răspândit prin intemediul țânțarului-vector Aedes aegypti. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

MAE atenţionează cu privire la călătoriile în zone afectate de apariţia cazurilor de malaria

Ultimele Stiri
abonare newsletter