Externe

Primul proces deschis împotriva BioNTech, în cazul unor presupuse efecte secundare ale vaccinului anti-COVID. Se solicită despăgubiri de 150.000 de euro

O femeie solicită în instanță despăgubiri substanțiale companiei BioNTech, pentru presupuse efecte secundare ale vaccinului produs de companie împotriva COVID-19.

Primul proces deschis în Germania în cazul presupuselor efecte secundare cauzate de vaccinul anti-covid 19/Foto: pixabay.com Primul proces deschis în Germania în cazul presupuselor efecte secundare cauzate de vaccinul anti-covid 19/Foto: pixabay.com

 

 


BioNTech se va prezenta luni la tribunal pentru a se apăra într-un proces intentat de o femeie din Germania, în cazul unor probabile efecte secundare cauzate de vaccin. Este vorba de un precedent înregistrat de instanța din această țară.

 


Femeia, care în baza legii germane privind confidenţialitatea a cerut ca numele său să nu fie făcut public, a dat în judecată producătorul german de vaccinuri, solicitând daune de cel puţin 150.000 de euro (161.500 de dolari americani), pentru prejudicii corporale, precum şi despăgubiri pentru daune materiale nespecificate, informează agerpres.ro

Reclamanta susţine că în urma vaccinului s-a confruntat cu dureri în zona superioară a corpului, umflături ale extremităţilor, oboseală şi tulburări de somn. Prima audiere are loc luni.


BioNTech, care deţine autorizaţia de introducere pe piaţă în Germania a vaccinului pe care l-a dezvoltat împreună cu Pfizer, a declarat că a concluzionat, după o analiză atentă, că această cauză este lipsită de fond.

Până în prezent, aproximativ 1,5 miliarde de persoane au primit vaccinul în întreaga lume, inclusiv peste 64 de milioane în Germania, potrivit estimărilor companiei. 


Potrivit estimărilor Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), doar în primul an al pandemiei vaccinurile au ajutat la salvarea a aproape 20 de milioane de vieţi la nivel mondial.

EMA a înregistrat până în luna mai aproape 1,7 milioane rapoarte spontane privind efecte secundare suspectate, ceea ce se traduce prin aproximativ 0,2 la fiecare 100 de doze administrate, arată sursa citată. 


Cele mai frecvente efecte secundare temporare sunt cefalee, febră, oboseală şi dureri musculare.

Nu este clar cine ar plăti cheltuielile de judecată sau despăgubirile în cazul în care reclamanta câştigă procesul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Urmările pandemiei de COVID-19. Românii acordă mai puțină importanță vaccinurilor pentru copii

Președintele Comisiei Europene vrea ca UE să cumpere muniții în comun, cum a făcut și cu vaccinul pentru COVID-19

abonare newsletter