Educație

Studenții UMF Cluj au început cursurile în sistem HIBRID. Rector: „Păstrăm un echilibru între libertăți și siguranță”

Ceremonia de deschidere a noului an universitar 2021-2022 a avut loc luni la UMF Cluj. Studenții mediciniști au început cursurile în sistem hibrit (atât fizic, cât și online), păstrând un echilibru între libertăți și siguranță, conform rectorului universității.

 

Peste 9.000 de studenți mediciniști au început cursurile la Cluj, atât în scenariu fizic, cât și în online, având în vedere contextul epidemiologic actual. 


 

La ceremonia de deschidere a noului an universitar, dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a mărturisit că misiunea comunității academice, didactică și de cercetare, nu va fi oprită de pandemia de Covid-19:


„Începem anul universitar on site și online, în funcție de caz. Ne dorim foarte mult ca activitățile practice să se realizeze prin interacțiunea directă dintre profesori și studenți”

Echilibru între libertăți și siguranță

Dr. Anca Buzoianu a mai declarat că la UMF Cluj, personalul se străduie pentru a păstra un echilibru între libertățile fiecăruia, dar și siguranța care trebuie asigurată și îi roagă pe studenți să nu privească noile măsuri de protecție ca niște „restricții”:


„Viitorul este în continuare incert, dar ce știm sigur este că ne vom strădui să păstrăm în continuare un echilibru între libertățile pe care le avem cu toții și siguranța pe care trebuie să o asigurăm fiecăruia în parte. În ceea ce privește măsurile pe care le-am luat pentru a minimiza riscurile ce pot apărea într-o colectivitate vă îndemn să nu le priviți ca pe niște restricții. 

Măsurile au fost luate pentru a ne putea desfășura activitatea în cele mai bune și sigure condiții. În calitate de viitori profesioniști în domeniul sănătății trebuie să vă cultivați simțul de responsabilitate față de voi înșivă și față de toți cei cu care interacționați, să fiți empatici și altruiști și să fiți dați un exemplu bun pentru cei din jur”, a mai spus rectorul universității.


Cât mai multe activități în laborator sau la patul bolnavului

Totodată, reprezentanții UMF Cluj își doresc ca majoritatea activităților să fie realizate în format fizic, interacțiune directă între profesori și studenți, iar cei din urmă să își permită să facă aceste activități în laboratoare și chiar la patul bolnavului:

„Începem anul universitar în sistem hibrid, dar ne dorim mult ca majoritatea activităților să se desfășoare prin acțiunea directă dintre profesori și studenți, atât în laboratoare, cât și la patul bolnavului. Pentru ca acest lucru să se desfășoare în siguranță pentru întreaga comunitate universitară este necesară respectarea strictă a disciplinei academice și a protocoalelor epidemiologice puse la dispoziție de universitate. Este esențial pentru toți să înțelegem importanța vaccinării împotriva Covid-19”, a mai spus Dana Buzoianu. 


Studenților din primul an li se oferă sfaturi pentru a se putea descurca în procesul de învățare. Rectorul le-a urat acestora felicitări fiindcă au reușit să  treacă „cu brio” examenul de admitere, care este unul dificil:

„Ați trecut cu brio peste un examen dificil. Pentru acest lucru vă felicit din toată inima. Universitatea de Farmacie și Medicină «Iuliu Hațieganu» vă oferă o mulțime de resurse pe care să le utilizați. Puneți întrebări și discutați cu profesorii, cu colegii studenți și nu lăsați întrebările fără răspuns.”

CITEȘTE ȘI:

Nadim Al Hajjar, chirurg și profesor la UMF Cluj: „În sala de operație, detaliile fac diferența“

 

UMF „Iuliu Hațieganu”, recunoaștere internațională enormă

Datorită unor schimburi de experiențe prin anumite programe, precum Erasmus+, dar nu numai, ci și prin clasamente prestigioase, UMF „Iuliu Hațieganu” are în prezent o recunoaștere internațională enormă. Totodată, universitatea reprezintă o componentă vitală pentru comunitatea clujeană și foarte importantă la nivel național.

„Gradul din ce în ce mai mare de internaționalizare, multilingvism și interculturalitate pe care universitatea noastră le-a dobândit, în special prin cele trei programe de studiu la nivel licență oferite în una sau două limbi de circulație internațională, precum și schimburile de studenți și personal cu alte universități din țările participante la programul Erasmus+ ne conferă o reputație internațională tot mai crescută. Totodată, o atractivitate și o vizibilitate care facilitează schimbul și transferul de cunoștințe și de know-how în medicină, unul dintre cele mai globalizate domenii la nivel mondial. 

Intrăm în noul an universitar cu o recunoaștere deosebită oferită de cele mai prestigioase clasamente din lume, ce atestă calitatea serviciilor educaționale pe care le oferim, dar și calitatea activității de cercetare din cadrul universității noastre. Pe lângă acestea, UMF Cluj este o componentă importantă a comunității clujene, aflată în permanență în serviciul acesteia, dar la fel de importantă și pentru România. De pe băncile universității noastre pornesc în fiecare an spre toată țara, dar și peste hotare, profesioniști în domeniul medical foarte bine pregătiți, entuziaști și motivați, care sunt dornici de afirmare și perfecționare. Aceștia duc mai departe prestigiul școlii medicale clujene, aceasta fiind cea mai mare răsplată pentru munca noastră”, a mai spus dr. Dana Buzoianu la ceremonia de deschidere a noului an universitar la UMF Cluj.

Cel mai mare număr de studenți străini

UMF „Iuliu Hațieganu” este universitatea cu cel mai mare număr de studenți străini din România, cu aproximativ 3000 de studenți, din 62 de țări, de pe 6 continente.

Cei aproape 2300 de candidați din acest an au provenit din 75 de țări, cei mai mulți venind din Franța, Germania, Maroc, Tunisia, Italia, Elveția, Israel. Aceștia au putut opta pentru trei programe de studiu, cu predare în limba engleză sau franceză: medicină, medicină dentară și farmacie.

La medicină, au fost disponibile 395 de locuri și au fost evaluate 1549 de dosare. Cea mai mare concurență s-a înregistrat la programul de studiu medicină în limba franceză, cu 6 candidați pe un loc. La medicină dentară, s-au înscris 636 de candidați pentru 100 de locuri, iar concurența cea mai mare a fost tot la linia de studiu cu predare în limba franceză, cu 11 candidați pe un loc. La Facultatea de Farmacie, au fost scoase la concurs 120 de locuri, la care s-au înscris 111 candidați. La această specializare, concurența a fost de 2 candidați pe un loc la linia de predare în limba franceză.

Evaluarea candidaţilor în vederea admiterii s-a desfășurat printr-un concurs de evaluare a performanţelor profesionale și a realizărilor personale, în conformitate cu datele conținute în dosarul personal de aplicație. La nivelul fiecărei facultăţi, comisia de admitere a evaluat candidații pe baza unor criterii de selecţie generale, la nivel de universitate şi specifice, pentru fiecare facultate în parte. La fel ca anul trecut, candidații s-au putut înscrie exclusiv online, pe o platformă dedicată.

CITEȘTE ȘI:

Francezii „se bat” pe locurile la UMF Cluj. 11 candidați au concurat pe un loc la medicină dentară

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter