Educație

Cel mai mare proiect al Universității Babeș-Bolyai a fost lansat, în prezența ministrului Cercetării

Ministrul Tanczos Barna şi rectorul Daniel David au lansat marți cel mai mare proiect al UBB Cluj.

 

 


Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi ministru interimar al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Barna Tanczos, şi rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, au lansat, marţi, cel mai mare proiect al universităţii clujene, prin care România va intra în rândul ţărilor cele mai importante care studiază creierul.

 


„Sunt extrem de onorat să mă aflu aici alături de domnul rector, sunt extrem de onorat să fiu cel care a semnat acest contract important de cercetare. (...) INSPIRE este printre cele mai mari proiecte de cercetare finanţate de Ministerul Cercetării, prin programe de finanţare pe fonduri europene”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Barna Tanczos.

În aceeaşi conferinţă de presă, rectorul Daniel David a spus că prin proiectul respectiv, România intră în „liga cea mai mare” a ţărilor care studiază creierul.


„Dorim să facem la UBB o infrastructură de imagistică, o infrastructură de referinţă internaţională. Prin aceasta, nu doar UBB, ci şi Clujul, Transilvania, România intră în liga cea mai mare a ţărilor care se ocupă cu studiul creierului”, a menţionat Daniel David.

Proiect în valoare de 92,5 mil. euro!

Proiectul este unul internaţional, în domeniul neuroştiinţelor cognitive, a cărui valoare este de aproape 92,5 milioane de lei.


„BrainQ-Inspire UBB - Dezvoltări de anvergură internaţională în neuroştiinţe cognitive şi imagistică de rezonanţă magnetică (IRM) în cadrul Şcolii academice de sănătate a UBB. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa, în perioada 2021-2023, proiectul 'Infrastructură pentru Spectroscopie şi Imagistică de Rezonanţă Magnetică la Câmpuri Înalte - INSPIRE' (POC: Cod SMIS 2014+ - 127725), în valoare de 92.442.303,53 lei. Proiectul INSPIRE este cel mai mare proiect academic implementat de UBB, prin care se va dezvolta o infrastructură de cercetare de anvergură internaţională, ca parteneriat între Centrul Naţional de Rezonanţă Magnetică (Facultatea de Fizică a UBB) şi Platforma Skyra (International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health-Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB)”, se arată într-o informare a UBB.

Cel mai mare proiect academic al UBB

Potrivit sursei citate, prin proiectul INSPIRE noua Şcoală ştiinţifică/academică de sănătate din UBB va deveni actorul principal la nivel naţional şi unul din liderii internaţionali în aceste domenii.


„INSPIRE este cel mai mare proiect academic al UBB - şi prin asta al oraşului Cluj-Napoca - şi sperăm să-l implementăm la un nivel performant. Spun sperăm, deoarece timpul de implementare s-a redus de la 3 ani la puţin peste 2 ani - un astfel de proiect, prin anvergura pentru ţară şi prin faptul că a fost primul în domeniul sănătăţii în competiţia naţională, era normal să fie finanţat printre primele din 2020 -, astfel încât, pentru ca acesta să devină un succes avem nevoie de o colaborare, comunicare şi susţinere constantă în relaţia cu autorităţile locale şi cu ministerele de specialitate. (...) Implementarea cu succes a proiectului INSPIRE transformă UBB, Cluj-Napoca şi România în unul din liderii internaţionali în domeniu, cu avantaje competitive în ştiinţă, tehnologie, economie şi bunăstarea oamenilor”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, în informarea amintită.

Printre altele, ministrul Barna Tanczos a mai spus în conferinţa de presă că „UBB este modelul perfect de multiculturalitate, unde studenţii pot învăţa în limba lor maternă, se pot dezvolta şi pot dobândi cunoştinţe şi aptitudini în limba maternă”.

CITEȘTE ȘI 

Rector UBB: „Cum aduci 300 studenți la curs, cu distanțare de 1 m și mască, dacă n-ai infrastructura?”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter