monitorulcj.ro Menu
Educație

Prima zi de școală pentru elevi! La Cluj, copiii vor afla în fiecare vineri dacă merg fizic la cursuri

Luni începe noul an școlar 2021-2022, elevii fiind încă supuși măsurilor de siguranță Împotriva COVID-19. Prima săptămână de școală îi aduce pe toți elevii clujeni în bănci.

Prima zi de școală pentru elevi! La Cluj, copiii vor afla în fiecare vineri dacă merg fizic la cursuri.

 

 


Pentru cei aproximativ 2.900.000 de elevi şi preşcolari din România, cursurile anului şcolar 2021 - 2022 se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni, începând cu data de 13 septembrie.

 


Semestrul I va avea 14 săptămâni (din 13 septembrie până în 22 decembrie 2021), iar semestrul al II-lea - 20 de săptămâni (din 10 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022).

În perioada 25 - 31 octombrie, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele de preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă este programată în perioada 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022. În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi în perioada 15 aprilie - 1 mai.


Programul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 - 14 aprilie 2022.

Școlile clujene, în scenariul 1

Potrivit ultimelor date ale Prefecturii Cluj, toate cele 443 de școli și grădinițe din județ se află în scenariul 1 de funcționare, care le permite elevilor să participe fizic la cursuri.


Pentru pregătirea școlilor, conducerile acestora au în vedere următoarele aspecte:

- organizarea și întreținerea spațiilor astfel încât să asigure distanțarea de minim 1 metru. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maximă posibilă, inclusiv amplasarea optimă a mobilierului școlar,
- stabilirea circuitelor funcționale,
- organizarea spațiilor de recreere, 
- evaluarea necesarului de resurse umane, 
- asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție, 
- asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi și personal.


Scenariile de funcționare, actualizate în fiecare zi de vineri

Scenariile de funcționare ale școlilor și grădinițelor se vor actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcție de situația epidemiologică, raportată de DSP Cluj.

Atât profesorii, cât și restul angajaților din școli au obligația de a purta mască în permanență în cancelarie, în timpul deplasării în incinta școlii și în timpul pauzelor, dar și în sălile de clasă. Excepție se face atunci când procesul de predare impune un contact vizual complet, caz în care trebuie folosite vizierelor.

În cazul elevilor din învățământul special, masca de protecție are caracter de recomandare adaptată specificului procesului educațional și nu reprezintă o obligație, potrivit autorităților.

Desfășurarea orelor de educație fizică și sport în sălile de sport sau în spații interioare, fără ca masca să fie obligatorie, în condițiile încare incidența cazurilor de Covid-19 este mai mică decât 2 infectări la mia de locuitori.

Când rata incidenței depășește 2/1000 de locuitori, orele de educație fizică și sport se desfășoară doar în exterior, fără ca masca să fie obligatorie. Încă o excepție se face în cazul preșcolarilor, care nu au obligația de a purta mască în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata incidenței cazurilor de Covid-19. 

Festivitățile de început de an școlar sau universitar sunt permise doar dacă sunt organizate în exterior și dacă durează maxim 1 oră și jumătate, iar masca e obligatorie.

CITEȘTE ȘI:

Directorii de școli vor decide dacă părinții pot participa la festivitatea de deschidere a anului școlar 2021/2022