Educație

OFICIAL! Regulile pentru noul an școlar. Elevii VACCINAȚI merg la școală, chiar dacă apare un caz de infectare în clasă

Miniștrii Sănătății și Educației au prezentat noile reguli pentru deschiderea școlilor. Se recomandă măștile medicale, dar sunt acceptate și cele textile.

 

 


Toate școlile, creșele și grădinițele vor funcționa cu prezență fizică până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie din localitate.

 


După 6 la mie, toți elevii (vaccinați sau nu) intră în online, cu excepția învățământului special, aceasta fiind singura excepție. După 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.

Când apare un caz pozitiv într-o clasă, pentru învățământul preșcolar și de clasele până la a șasea, elevii din clasa respectivă trebuie să continue online timp de 14 zile.


Se poate reveni din ziua a opta la școală prin testare antigen rapidă în condițiile în care rezultatele sunt negative, iar testarea în ziua a opta se face în școli de personal medical sau prin mobilizarea echipelor DSP. Pentru părinții copiilor care refuză testarea în ziua a opta se prelungește învățământul online până în ziua a 14-a când se întorc.

De la clasa a șaptea în sus, la apariția unui caz pozitiv, copiii vaccinați sau care au trecut prin boală și fac dovada pot continua să învețe față în față. Ceilalți trec pe învățământ online, cu posibilitatea testării în ziua a opta.


Este permisă organizarea simulărilor examenelor naţionale, evaluărilor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali, cu prezenţa fizică. Se permite organizarea orelor remediale, cu prezenţă fizică, în unităţile de învăţământ, dacă la nivelul localităţii nu este o incidență a ratei de infectare mai mare de 6/1000.

Se permite organizarea festivităților de deschidere a anului școlar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a maștii de protectie și fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore.


Se pemite desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.

Măsuri de prevenție:

- distanțare fizică
- aerisirea spațiilor închise din școală - locuri de luat masă și sălile de sport
- masca obligatorie în interior - se recomandă masca de tip medical, dar sunt permise și cele textile cu condițiile să acopere corect nasul și bărbia și să fie purtate corect

abonare newsletter