Educație

Începutul școlii și vacanțele ar putea fi decalate, în funcție de regiune și an de studiu

USR-PLUS propune decalarea începutului de an școlar, dar și al vacanțelor elevilor, în funcție de regiunea geografică și anul de studiu al acestora. Vezi când urmează să fie luată decizia.

 

 


Propunerea legislativă a deputatului USR-PLUS, Alin Stoica, are în vedere schimbarea într-o oarecare măsură a structurii anului școlar. Vacanțele școlare, dar și începutul anului școlar ar putea fi decalate pe regiuni geografice și în funcție de anul de studiu al elevilor. Scopul acestui proiect este de a stimula turismul şi industria HoReCa.

Beneficii și scenariu

Deputatul are în vedere delimitarea zonelor geografice, dar și ca elevii din fiecare zonă să intre în vacanța inter-semestrială cu durata de o săptămână, pe rând, fără să se suprapună. Astfel, spune Alin Stoica, ar putea fi stimulată creșterea turismului. De asemenea, ar putea fi evitate și blocajele din trafic și aglomerația din stațiuni. 


Potrivit proiectului, elevii de până la clasa a IV-a, cei de-a VIII-a și a XII-a ar putea începe anul școlar în prima zi de luni a lunii septembrie, urmând ca cei din clasele a V-a până la a VII-a inclusiv, și a IX-a până la a XI-a inclusiv, să înceapă în a treia zi de luni din septembrie.

Decizia

Proiectul de lege preia un model aplicat în multe alte țări europene. Acesta a fost semnat de mai mulți deputați USR-PLUS și a intrat în procedură legislativă la Camera Deputaților. Decizia finală va fi luată de Senat.


Situația pe țări

Printre modelele europene se numără țări precum Franța, Germania, Italia sau chiar Suedia. Situația la aceștia se prezintă astfel:

În Franţa, vacanţa de iarnă se extinde la două săptămâni între 8-21 februarie 2021 (zona A), 22 februarie- 7 martie 2021 (zona B) şi 15-28 februarie 2021 (zona C), iar vacanţa de primăvară (cea de Paşte) se extinde la două săptămâni după cum urmează: 12-25 aprilie 2021 (zona A), 26 aprilie- 9 mai 2021 (zona B), 19 aprilie- 2 mai 2021 (zona C).


În Germania, anul şcolar începe la 1 august şi se încheie la 31 iulie. Începutul şi sfârşitul efectiv depind de datele sărbătorilor de vară care variază de la un an la altul. De asemenea, deşi există o dată oficială de începere la 1 august, în realitate, şcolile din diferite landuri încep între 3 august şi 14 septembrie, astfel oferindu-se o independenţă decizională land-urilor.

În Italia, şcolile pot adapta calendarul şcolar, stabilit de regiuni, la cerinţele PTOF (documentul de bază al identităţii culturale şi de planificare a fiecărei şcoli; defineşte la fiecare trei ani programul curricular, extra-curricular, educaţional şi proiecte organizaţionale ale fiecărei şcoli). Anul şcolar începe între săptămânile 1 şi 3 din septembrie şi se termină între săptămânile 1 şi 3 din iunie.


În Polonia, sărbătorile de iarnă pentru şcolile primare şi secundare sunt de 2 săptămâni, după cum se specifică pentru regiunile deja stabilite.

În Suedia, conform Ordonanţei şcolare şi Ordonanţei şcolii gimnaziale superioare, un an şcolar constă în cel puţin 178 zile şcolare şi cel puţin 12 sărbători, datele exacte variază la nivel regional şi municipal.

În Elveţia, conform structurii federale a Elveţiei, data de începere sau sfârşitul anului şcolar al elevilor şi vacanţele şcolare variază între cantoane, în unele cantoane, chiar şi între municipalităţi. De Crăciun sau An Nou pot fi eşalonate două săptămâni între ( de obicei între 19 decembrie şi 10 ianuarie).

Ultimele Stiri
abonare newsletter