Educație

O echipă de cercetători din Cluj-Napoca a primit peste UN MILION de euro de la Guvernul Norvegiei. Cum vor folosi banii?

O echipă de cercetători din Cluj-Napoca a obținut peste un milion de euro de la Guvernul din Norvegia, după ce a concurat cu cercetători din întreaga lume.

 

 


Cercetătorii clujeni încearcă să afle cum vor fi afectate alegele marine de temperatura crescută a apelor. Aceste studii vor fi sprijinite de Guvernul Norvegiei, potrivit ProTv.

 


Directorul proiectului pe care îl urmează echipa din Cluj-Napoca este Bogdan Drugă. Ideea sa a fost printre primele 21 alese pentru finanțarea de peste un milion de euro, finanțare pentru care „a luptat” cu încă 280 cercetători din România și mulți alții din țară.

Echipa de cercetători victorioasă  din Cluj-Napoca a început să studieze alegele marine în contextul încălzirii globale acum aproximativ un an. Directorul proiectului a spus la ProTv că această finanțare reprezintă „o gură de aer” pentru ei.


„Contează enorm, pentru că cercetarea în România este subfinanțată cronic în ultimii ani. Avem posibilitatea să accesăm bani din străinătate, de la UE, sau în cazul acesta de la statul norvegian. Este o gură de aer pentru noi”, Bogdan Drugă, directorul proiectului, Institutul de Cercetări Biologice Cluj-Napoca.

Institutul de Cercetări Biologice din Cluj-Napoca a mai angajat câțiva specialiști. Au participat 40 de candidați, care au fost interesați de proiect, din 14 țări. Până în 2023, cercetătorii vor studia algele la Cluj-Napoca și Norvegia.


CITEȘTE ȘI:

O cercetătoare de la UBB a obținut finanțare de peste 1 milion de euro de la Consiliul European al Cercetării

 


Elevii care merg la școală vor primi măști de protecție. Cîmpeanu: „Avem un stoc de 37 de milioane de măști”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter