Educație

Studenții de la UBB vor un nou cămin în Campusul Hașdeu! Activiștii de mediu se opun

UBB atrage an de an mii de studenți, odată cu dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca. Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai cere un nou cămin în Campusul Hașdeu.

 

 


Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a creat o petiție online prin care solicită universității reamenajarea Campusului Hașdeu și mansardarea căminelor 2-6, conform temenelor stabilite în proiectul de reamenajare a campusului studențesc.

 


Studenții din cadrul Consiliului susțin că odată cu dezvoltarea Clujului, UBB a adus mii de studenți din țară și din străinătate, datorită rezultatelor locale, dar și ale universității, prin programe de licență, masterat și doctorat.

Astfel, ei consideră că acest lucru a dus la supraaglomerarea căminelor deja existente și au creat o petiție online prin care solicită ca proiectul de reamenajare a Campusului Hașdeu să continue.


„Acest lucru a dus, în ultimii ani, la o problemă serioasă privind capacitatea de cazare pe care universitatea o poate susține, deoarece o mare parte dintre solicitările pentru loc în căminele studențești nu mai poate fi îndeplinită, iar numărul aplicanților este în continuă creștere”, a scris Consiliul Studenților UBB.

Petiția online a strâns până miercuri, 20 ianuarie, ora 10:40, 511 de semnături de la studenți și a fost creată doar cu o seară înainte, marți, 19 ianuarie, în jurul orei 22:00.


Prețurile exorbitante ale chiriilor, motiv întemeiat pentru îmbunătățirea cazării UBB

Studenții din Consiliu au tras un semnal de alarmă privind și prețurile exorbitante ale chiriilor din Cluj-Napoca. Ei consideră că acest lucru este foarte relevant și ar trebui să ducă la îmbunătățirea condițiilor de cazare din campusurile studențești:

„Prin prisma activității de cercetare și de dezvoltare a mediului comunitar clujean, se observă o pantă ascendentă și în ceea ce privește prețul imobilelor în care vor fi cazați viitorii și actualii studenți. Această situație împinge spre îmbunătățirea serviciilor de cazare și spre mărirea numărului de locuri în cadrul căminelor din Universitatea Babeș-Bolyai.”


Totodată, prin cazarea în căminele din Campus, studenții au ocazia de a-și cunoaște mai bine „mediul academic”:

„Studenții, de cele mai multe ori, doresc să se cazeze în spațiile alocate acestora din partea universității pentru a cunoaște mediul academic, pentru a interacționa cu alți studenți și pentru a beneficia de cele mai bune spații de cazare în cadrul căminelor. Prin urmare, este o reală nevoie de construirea unui nou cămin, ca Universitatea Babeș-Bolyai să poată satisface un număr mai mare de cereri de cazare decât în prezent și, implicit, să le asigure studenților condiții optime pentru o bună desfășurare a activității de cercetare”, scrie în petiția online.

Activiștii de mediu se opun proiectului de reamenajare a Campusului Hașdeu

Consiliul Studenților UBB a atras atenția asupra faptului că activiștii de mediu se opun, în număr mare, proiectului de reamenajare a spațiilor universitare de cazare.

Argumentul împotriva activiștilor de mediu este faptul că arborii tăiați vor fi replantați într-o altă zonă a campusului:

„Deoarece mai mulți activiști de mediu încearcă, prin diverse mijloace, să împiedice acest proiect, aducând ca argument tăierea mai multor arbori din Campusul Hașdeu, dorim să subliniem faptul că arborii aflați, actualmente, în arealul ales pentru construirea căminului în cauză vor fi replantați într-un alt loc al campusului”, au adăugat studenții.

Studenții UBB susțin atât proiectul de reamenajare a căminelor, esențial pentru binele lor, cât și protejarea mediului înconjurător:

„Pentru că poziția Consiliului Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai este favorabilă construirii acestui spațiu de cazare necesar studenților și, totodată, susține mansardarea altor cinci cămine deja existente, solicităm sprijin în continuarea demersului de reamanajare a Campusului Hașdeu. Pentru ca acest lucru să fie posibil, avem rugămintea ca toți cei care ne împărtășesc poziția să semneze petiția noastră! Ulterior, rezultatele acesteia vor fi transmise către instituțiile competente.

De asemenea, vă reamintim că noi, Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (CSUBB), susținem activ protejarea mediului înconjurător, participând constant la diferite proiecte de acest tip, precum UBB Goes Green și alte acțiuni de ecologizare și de plantare a unor noi arbori”, se arată în petiția online.

Petiție online pentru oprirea proiectului din Hașdeu. Activiștii spun că „studenții vor să respire”

Activiștii de mediu se opun construirii unui nou cămin studențesc în Campusul Hașdeu, arătând că acesta ar reduce suprafața spațiului verde din zonă.

Până la ora publicării materialului, petiția online denumită „Vrem aer curat în Hașeu” a strâns 2.420 de semnături de la clujeni. Prin această petiție se solicită autorităților regândirea locației cămiului propus spre construire prin Planul Urbanistic Zonal – dezvoltare complex studențesc Hașdeu, aflat în dezbatere publică până de curând.

„Se dorește construirea unui cămin de studenți și distrugerea spațiului verde din Campusul Hașdeu. Vă rugăm să ne sprijiniți prin luarea unei poziții civile, legale, decente, pentru a putea interveni în mod favorabil în cadrul acestui proiect de construire. Implicarea noastra civică rapidă ar putea conduce în mod favorabil la regândirea locației căminului în Planul Urbanistic Zonal din Campusul Hașdeu”, se arată în textul petiției.

Inițiatorii îi îndeamnă pe clujeni să semneze petiția, dar și să trimită sesizări, observații și puncte de vedere primăriei și să scrie adrese, pe care să le depună la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni.

Cămin nou cu 400 de locuri în Hașdeu și încă un etaj pe cele existente

Planul urbanistic zonal (PUZ) al complexului studenesc Hașdeu propune etajarea căminelor II, III, IV și V, realizarea unei construcții (cămin stundențesc, clădire exponat).

Totodată, se propune amenajarea spațiului verde pentru odihnă, sport și recreere, amenajare circulații, reorganizare locuri de parcare. Etajarea căminelor ar aduce în plus 474 de locuri de cazare.

Noul cămin ar urma să aibă trei etaje și va fi construit pe un teren cu suprafașa de 973 de metri pătrați. Arhitecții care au elaborat PUZ-ul arată că în prezent, cererea pentru cămine este mult mai mare decât oferta, iar complexul de cazare din Hașdeu a devenit suprapopulat, impunându-se necesitatea realizării unor spații suplimentare de cazare, se arată în documentația elaborată de K&K Studio.

Pe lângă cele deja menționat, mașinile ar fi scoase din complexul studențesc, fiindcă lucrările de la parkingul Hașdeu se apropie de finalizare. Parkingul este amplasat în apropierea cantinei.

Vor fi însă amenajate parcări pentru biciclete în vecinătatea căminului I și intercalat cu zonele de sport în aer liber, iar traficul auto va fi restricționat în interiorul complexului, permițându-se accesul doar în situații deosebite.

La UBB se mai face și centru de tehnologii de ultimă generație pentru nanohealth

Pe lângă, Parking și reamenajarea căminelor, UBB va mai avea un plus. Primăria Cluj-Napoca a sărit în sprijinul Universității Babeș-Bolyai, care va construi un centru de nanotehnologie, în parteneriat și cu alte universități clujene. Proiectul va fi finanțat prin fonduri europene.

Centrul, care va fi construit în cartierul Lomb, va avea tehnologie de ultimă generație în domeniul nanohealth, care vor trata boli cornice precum diabetul, asmul, hipertensiunea.

În 17 decembrie, când Emil Boc a dat de veste despre acest proiect, se efectuau forajele tehnice:

„UBB vrea să facă tot un centru pe bani europeni, în parteneriat cu Primăria, de info nanotehnologie, dar împreună și cu celelalte universități clujene. Vom avea tehnologii din domeniul nanohealth, care înseamnă viitorul medicinei. Acolo facem forajele tehnice ca să stabilim exact câți metri pătrați de teren îi acordăm ca să se poată construi”, a declarat Boc.

Institutul va fi unul modern care „va reprezenta exact dimensiunea de inovare a Clujului”, mai spune primarul. Totodată, centrul de nanotehnologie va însemna viitorul locurilor de muncă.

Foto: UBB.

CITEȘTE ȘI:

Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen

 

Val de reacții din partea părinților după moartea studentului din Cluj: „Creștem generații înspăimântate, asta nu mai e școală”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter