Actualitate

Val de reacții din partea părinților după moartea studentului din Cluj: „Creștem generații înspăimântate, asta nu mai e școală”

Mai multe reacții din partea unor părinți de studenți au apărut pe rețelele de socializare, după decesul studentului de la Cluj.

 

Părinții care au la rândul lor copii studenți au fost cutremurați de vestea morții unui student din Cluj, chiar înainte de a susține un examen. Ei au reacționat pe rețelele de socializare, exprimându-și solidaritatea față de părinții îndurerați, dar și nemulțumirea față de comportamentul exigent și strict al unora dintre profesori, mai ales ținând cont de contextul actual impus de pandemia de COVID-19.


 

O reacție a venit din partea Nicoletei Bogoș, fondatoarea „Licuricii Fericiţi”, care susține de sute de copii provenind din categorii defavorizate şi de zeci de bătrâni din Câmpulung Moldovenesc.


„Foarte rar mi s-a întâmplat să-mi înghețe inima și să mă cutremur. Te cuprinde o paralizie soră cu moartea sau, cel puțin, așa ne închipuim că simțim. O singură dată am mai trecut prin asta, când a murit tata.

Ieri, fiica mea care este o studentă minunată, dedicată și, având în vedere facultatea grea pe care o urmează, eforturile ei, asemenea eforturilor altor mii de studenți, au fost aproape supraomenești pentru a participa, ultima jumătate de semestru, la toate cursurile, seminariile, laboratoarele, pentru a-și face toate temele, proiectele, lucrările practice.


(...) Examen, la o disciplină pe care o studiază doar în primul semestru al anului I, fără să găsească vreo legătură cu ceea ce va trebui să știe a face în profesia grea ce și-a ales-o. Examen la o disciplină la care toate cursurile, seminariile, laboratoarele au fost un stres major, fără limite. Fără suport de curs!!! Alimentat aproape diabolic de titularul cursului. 

(...) N-am putut să dorm, frunzăresc FB, primul articol pe care îmi cad ochii: „Student în anul I la UBB, infarct înaintea unui examen online. Nu s-a putut conecta! Condoleanțe!” Am căutat știrea în toate sursele posibile, sperând să fie un fake news ... Dar nu a fost!


Și inima mi-a înghețat, cu gândul la Bia (fiica dânsei - n.red.), la fragilitatea sufletului și psihicului său în condiții de stres major, la Florin, la ei toți... chiar dacă era vorba despre un student al unui alt centru universitar. L-am simțit ca fiind copilul meu! Și inima mi-a înghețat...

(...) Aceasta nu mai e școală, aceasta nu mai este viață. Creștem generații înspăimântate,  fragile fizic și psihic și cu sufletul ferfeniță! Pentru că așa am moștenit unii dintre noi, de la alții... Odihnește-te în pace, copil îngropat de locul unde te-ai dus să-ți împlinești visurile! Nu-mi pot imagina durerea părinților tăi! Eu încă am inima împietrită!”, a scris pe pagina sa de Facebook Nicoleta Bogoș.


„Dacă ești student, întreabă-ți colegii cum sunt! Dacă ești profesor, întreabă-ți studenții cum sunt!”

Pandemia de coronavirus a schimbat radical viețile tuturor, de la regulile impuse de autorități pentru prevenirea infecției, la trecerea cursurilor universitare și preuniversitare în mediul online, perturbând viețile elevilor și studenților. O altă reacție apărută în spațiul public după evenimentul tragic petrecut la Cluj aparține lui Alex Stoica. El îi îndeamnă pe studenți să își poarte grijă unul atuia, dar și pe profesori, să îi asculte pe studenți.

„E posibil ca toată lumea să fi auzit de cazul colegului nostru de la Universitatea Babeș-Bolyai, nu vreau să fac un tam-tam din acest eveniment regretabil. Mi-aș dori să atrag atenția tuturor cadrelor didactice, studenților și tuturor celor care au legătură cu mediul academic. Suntem oameni! Profesori, studenți, elevi. Suntem toți parte a unui sistem care te presează până la limită, care te face să te îndoiești de tine mai mult decât să te încurajeze.

E o perioadă dificilă, complicată și grea! Ne axăm pe rezultate și ne împingem până la ultima picătură de putere, fiind presați și de alte probleme.Ne e dor de colegi, ne e dor de îmbrățișări, strângeri de mână și oameni. E uman. Vă rog să aveți în vedere, domnilor profesori, că suntem și noi, studenții, în aceeași categorie ca dumneavoastră.

Și noi stăm în fața aceluiași monitor și încercăm să dăm tot ce e mai bun din noi pentru a mulțimi, pentru că doar despre asta e vorba. Într-un sistem care ar trebui să te încurajeze să treci peste aceste perioade dificile dar care, în realitate, distruge fiecare părticică din tine. Suntem într-o țară unde starea emoțională este tratată în glumă, deși, în teorie, avem oameni pregătiți să ne ajute. Practica, ne omoară, ca de obicei.

E ok să plângi! E ok să te descarci! E ok să greșești! Nu vă dați peste cap pentru o notă, vă implor! Vă implor să fiți oameni, să fim oameni! Vă implor să contemplați la situația asta, pentru că ne e greu.

Dacă ești student, întreabă-ți colegii cum sunt! Dacă ești profesor, întreabă-ți studenții cum sunt! Profesor, elev sau student, suntem împreună, nu uitați asta! E mare păcat că ne-am obișnuit cu tragediile ca să ne dăm seama că avem lacune mari, peste tot. Sincere condoleanțe pentru studentul de la Cluj! Unul dintre noi a cedat și ne doare!”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

CITEȘTE ȘI

Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter