Educație

Consiliul Național al Elevilor cere redeschiderea școlilor în localitățile unde rata de infectare cu COVID19 este sub 3 la mia de locuitori

Consiliul Național al Elevilor cere descentralizarea deciziei privind deschiderea școlilor, astfel încât unitățile de învățământ să fie redeschise în localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori.

 

 


 

Vacanța de iarnă se va închia e data de 11 ianuarie, iar elevii se vor întoarce la școală în format online, potrivit anunțurilor făcute de Ministerul Educației. Majoritatea elevilor consideră școala online ca fiind obositoare, ineficientă și complet nesustenabilă pe termen lung.


„Încă de la suspendarea cursurilor în luna noiembrie, Consiliul Naţional al Elevilor a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga ţară. Majoritatea colegilor noştri ne-au transmis că şcoala online este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung. Ţinând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naţionale, de al doilea semestru al acestui an şcolar şi că multe localităţi din ţară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educaţiei să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, în funcţie de rata incidenţei la nivel local, asigurând, în acelaşi timp, materialele sanitare necesare desfăşurării cursurilor în siguranţă”, transmite Consiliul Național al Elevilor.

Elevii cer redeschiderea școlilor și un plan de recuperare a materiei

Având în vedere că mai este puțin până la examenele naționale, Consiliul Național al Elevilor cere redeschiderea școlilor, acolo unde situația epidemiologică o permite. De asemenea, ei cer și un plan de recuperare a materiei pentru elevii care nu au avut un dispozitiv cu care să participe la școala online.


„Odată cu începerea anului 2021, e important să nu uităm faptul că educaţia se află, la momentul de faţă, într-un moment de cumpănă, iar Ministerul Educaţiei trebuie să răspundă cu celeritate nevoilor sistemului de învăţământ: prezenţa la cursuri în format fizic, acolo unde situaţia epidemiologică o permite, şi realizarea unui plan de recuperare a materiei pentru elevii care nu au putut să participe la cursurile online, din cauza lipsei unui dispozitiv la internet.

În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase! Creşterea ratei analfabetismului funcţional ne bate la uşă. Cu educaţia nu e de glumă!


Solicităm Ministerului Educaţiei demararea procesului de dialog cu partenerii sociali, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru reînceperea cursurilor”, declară Rareș Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Emil Boc susține redeschiderea școlilor

Emil Boc susține redeschiderea școlilor, dar spune că Primăria nu poate lua această decizie. Edilul speră ca Guvernul să ia o decizie cât mai repede posibil în ceea ce privește deschiderea unităților de învățământ, mai ales în zonele în care rata de infectare nu este atât de mare.


„Noi putem să discutăm doar despre creșe pe care nu le-am închis. Acolo a ținut doar de Primărie, cu privire la politica ce vizează creșele. Am vrut să fie deschise tocmai ca să ajutăm părinții. În privința deschiderii școlilor, decizia aparține Guvernului. Când veți auzi la televizor că s-a luat decizia la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență că se deschid școlile, atunci se vor deschide. Acum nici dacă o să coborâm sub 3 la mie nu le putem deschide pentru că este decizie națională. În situația respectivă putem deschide doar restaurantele în interior, la capacitate de 30% și terasele în exterior. Personal, eu sunt un susținător al deschiderii școlilor începând cu ciclul primar, zonele de sate sau comune unde nu există un pericol atât de mare și continuând după aceea, evident, cu ciclul gimnazial. Acolo mă situez și sper ca această decizie să fie luată de Guvern cât mai repede cu putință”, a spus Emil Boc, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local, ce a avut loc săptămâna trecută pe data de 30 decembrie.

Ministerul Educației a prioritizat grădinițele și învățământul primar

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat în urmă cu câteva zile, că trebuie să se consulte cu specialiști în epidemiologie pentru ca a vedea dacă școlile se redeschid la data de 11 ianuarie. De asemenea, ministrul a mai spus că s-au prioritizat grădinițele și învățământul primar.

„În Educație pot spune că avem o serie de urgențe. Urgențe care țin în primul rând de modul în care vom reuși să deschidem școlile cât mai repede posibil din perspectiva epidemiologică, începând fie și gradual cu grădinițele și învățământul primar, continuând cu învățământul gimnazial, liceal și universitar. Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar. Ne dorim acest lucru.”

Anul școlar 2020-2021 a fost unul diferit față de anii anteriori, având în vedere contextul pandemic în care ne aflăm. Elevii au început școala pe 14 septembrie în băncile școlii, dar această bucurie nu a durat mult din cauza răspândirii virusului. Din 9 noiembrie, toate unitățile de învățământ din țară au intrat în scenariul roșu, mutându-și activitatea didactică în online.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Educației: „Școlile ar trebui deschise în ianuarie. Am prioritizat deja grădinițele și învățământul primar”

 

Vacanța de iarnă 2020-2021. Elevii vor avea vacanță trei săptămâni!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter