Educație

Elevii ar putea reveni în bănci la școală mai devreme! „Redeschiderea școlilor nu e condiționată de vaccinare”

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a afirmat că redeschiderea școlilor în format clasic, cu elevii în bănci, nu este condiționată de vaccinarea cadrelor didactice.


 

Învățământul este prioritizat, dar asta nu înseamnă că redeschiderea școlilor depinde de acest lucru.


 

Nu cred că deschiderea școlilor ar fi condiționată de vaccinare. Ceea ce pot să vă spun este că profesorii şi personalul din învăţământ este prioritizat, pentru că deserveşte realmente o activitate esenţială extrem de importantă pentru societate şi pentru sistemul educaţional din ţara noastră şi cu siguranţă va avea prioritate la vaccinare, dar deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinare”, a afirmat el la Digi24.


Elevii ar urma să revină în bănci pe 8 februarie. Ministrul Educației a declarat că redeschiderea unităților de învățământ la data de 11 ianuarie, data programată în calendarul anului școlar, nu este posibilă. Potrivit ProTv, este vehiculată data de 8 februarie, ca un „plan” pe care ministrul Sorin Cîmpeanu l-ar avea pentru redeschiderea școlilor.

Medicul a mai spus că nimeni nu se poate vaccina mai repede decât în etapa în care se încadrează fiindcă nu există o disponibilitate infinită a dozelor, chiar dacă medicii sau alte persoane dintr-o categorie prioritară nu doresc să se vaccineze.


„Nu, pentru că nu avem o disponibilitate practic infinită a acestor vaccinuri. În situaţia în care am fi în această situaţie, categoric nici nu ar mai fi nevoie de prioritizare şi atunci toate persoanele care doresc să se vaccineze s-ar prezenta la un centru de vaccinare şi s-ar vaccina, însă având în vedere că disponibilitatea este treptată şi vorbim de o eşalonare a tranşelor de vaccinuri săptămânală, noi trebuie să asigurăm în primul rând accesul la prima doză şi ulterior rapelul, pentru că aşa cum reiese din studiile clinice eficacitatea de peste 95% reiese ca urmare a efectuării celor două doze, atât doza iniţială, cât şi doza de rapel, la 21 de zile”, a declarat Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă a anunțat și că el se va vaccina marţi în centrul de vaccinare din Spitalul Militar Central, unde lucrează, conform programării.


CITEȘTE ȘI:

Școlile s-ar putea redeschide în 8 februarie. În ce condiții?

 


Educatorii și învățătorii ar putea fi vaccinați cu prioritate

 

abonare newsletter