Educație

Clujenii cer redeschiderea școlilor și grădinițelor fără cazuri de COVID19. Ce le-a răspuns Emil Boc?

Mii de persoane au semnat o petiție pentru redeschiderea creșelor, grădinițelor și școlilor în care nu au fost confirmate cazuri de coronavirus, chiar și în orașele cu rata de incidență de peste 3 la mia de locuitori.

Clujenii cer redeschiderea școlilor și grădinițelor fără cazuri de COVID19. Ce le-a răspuns Emil Boc? Clujenii cer redeschiderea școlilor și grădinițelor fără cazuri de COVID19. Ce le-a răspuns Emil Boc?

 

 


Oana Surdu, inițiatoarea petiției online, a intervenit în ședința consiliului local de marți, 3 noiembrie, pentru a cere autorității locale redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor din Cluj-Napoca în care nu au fost depistate cazuri de infectare cu COVID19.

 


Ea a arătat că părinții își riscă locurile de muncă pentru a sta acasă cu copiii, dând de asemenea exemplul altor țări europene, care au optat pentru păstrarea acestor unități deschise.

„Activitatea educațională online nu este eficientă pentru copiii de creșă, gradiniță și școală primară. Structurile educaționale asigură normele de igienă și preventie necesare în contextul pandemic. În cazul apariției unui focar acesta poate fi izolat prin închiderea unei clase, eventual al unei școli/grădinițe/creșe, dar nu este necesară închiderea tuturor structurilor de învățământ din localitate. Copiii atât de mici au nevoie de ajutorul unui adult pentru participarea la activitatea online.


Părinții își riscă locurile de muncă pentru a rămâne alaturi de copii pe perioada predării online, ori caută alternative care contribuie la răspândirea virusului (bunici, bone, after-school etc). Prin lăsarea creșelor/grădinițelor/școlilor primare fără nici un caz de Covid-19 deschise, se motivează familiile copiilor în sensul unui comportament responsabil în vederea respectării măsurilor de prevenție a răspândirii virusului. Majoritatea țărilor europene păstrează deschise creșele, grădinițele și școlile primare căci nu sunt surse de răspândire a virusului, iar copii atât de mici nu sunt în pericol”, a arătat Oana Surdu.

Boc: „Nu cred că vreun politican trece peste vreo decizie medicală”

Primarul Emil Boc a răspuns spunând că autoritatea locală va urma recomandările specialiștilor din sănătate și niciun politician nu ar trece peste decizia medicală.


„Regimul de compentenţă pentru închiderea şcolilor este al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar cel pentru creşe, al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. La nivel local nu am închis creşele, pe baza analizei făcute cu factorii decizionali şi cu consultarea părinţilor. În privinţa şcolilor, a fost luată decizia de închidere pentru 14 zile, săptămâna asta urmează să fie reanalizată. Din datele şi comunicările pe care le am, nu se are în vedere redeschiderea. Orice pas spre iberalizare ne-ar duce la carantintă. Sunt solidar cu decizia Comiteteului Judeţean de a menţine situaţia într-un regim controlabil. Nu există un model unitar nici în România, nici în Europa. Ce pot să vă spun obiectiv, la o rată de infectare de 5.88%, este că DSP nu recomandă redeschiderea. Nu cred ca vreun politican trece peste vreo decizie medicală”, a transmis primarul Emil Boc.

Consilier USR-Plus: testarea rapidă a profesorilor și trimiterea poliției locale la școli pentru păstrarea distanțării sociale

Alexandra Oană, consilier local al Alianței USR-Plus, a declarat că susține punctul de vedere al primarului Emil Boc, recomandând ca perioada în care școlile sunt închise să fie folosită pentru pregătirea mai bună a unităților de învățământ, pentru redeschiderea lor.


„Sunt de acord cu domnul primar. Situația impune să fim cât se apoate de precauți. Decizia privind redeschiderea școlilor ar trebui să aparțină experților și să fie fundamentată pe o analiză a datelor și a bunelor practici pe care le observăm în alte părți. Cred ce am putea face noi, ca administrație locală, este să ne pregătim încă de pe acum pentru momentul redeschiderii școlilor și să folosim acest interval să analizăm primele două luni de școală, să facem ajustările necesare. Din punctul nostru de vedere, două propuneri care ar putea fi utile sunt evitarea aglomerărilor din fața școlilor la începerea cursurilor și a terminării cursurilor și aici cred că putem intervenim cu Poliția Locală, să asigure distanțarea socială. A doua măsură asupra căreia există un consens în comunitatea de experți, că ajută la prevenirea răspândirii infectăriii cu coronavirus e testarea rapidă a cadrelor didactice”, a arătat Alexandra Oană.

Primarul Emil Boc a agreat propunerea cu privire la prezența Poliției Locale în aproprierea unităților de învățământ, însă a precizat că pentru a fi realizat un program de testare a profesorilor, e nevoie de o decizie națională în acest sens.

CITEȘTE ȘI

Scade numărul de cazuri de COVID19 din rândul elevilor pentru prima dată de la începerea anului școlar. De ce rămân școlile închise?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter