Educație

Cherecheș : „Școlile vor funcționa pe mai multe scenarii și anul viitor, chiar dacă va exista un vaccin anti-COVID”

Chiar dacă vaccinul anti-covid va fi distribuit în primăvară, acesta va fi distribuit de-a lungul anului, prin urmare școlile vor funcționa pe mai multe scenarii.

scolile-vor-functiona-pe-mai-multe-scenarii-si-anul-viitor-chiar-daca-va-exista-un-vaccin-anti-covid-avertizeaza-razvan-chereches scolile-vor-functiona-pe-mai-multe-scenarii-si-anul-viitor-chiar-daca-va-exista-un-vaccin-anti-covid-avertizeaza-razvan-chereches

 

 


Unitățile de învățământ vor funcționa anul viitor ori în sistem exclusive online, ori în sistem hibrid, chiar dacă vaccinul va fi disponibil din primăvară, acesta va fi distribuit populației de-a lungul anului. Acesta este avertismentul lui Răzvan Cherecheș , profesor și cercetător la UBB, unde conduce departamentul de sănătate publică.

„Chiar dacă vaccinul va fi disponibil în primăvară, tot anul viitor va fi distribuit și administrat = școlile vor funcționa hibrid/online intermitent”, susține Răzvan Cherecheș, printr-o  postare făcută pe Facebook.


Soluții pentru funcționarea școlii on-site

Specialistul în sănătate publică atrage atenția Ministerului Educației care trebuie să dezvolte un plan ca școlile să poată funcționa on-site cât mai mult posibil.Pentru a fi cât mai sigură și posibilă prezența fizică în școli, Razvan Cherecheș propune următoarele soluții:

- sisteme de ventilație cu schimb mare de aer în clase (pot fi instalate în perioadele cât școlile sunt online)
-reducerea efectivului claselor la maxim 15 ca regulă
- suplimentarea numărului profesorilor
- reformarea procesului de formare a profesorilor
- ajustarea curiculei cu nevoile reale ale pieței


La postarea respectivă, oamenii au venit și ei cu propuneri pentru Ministerul Educației, în secțiunea de comentarii.

„Camere termale performate instalate în holuri, care pot monitoriza constant temperatura tuturor persoanelor care trec prin fața lor. Asta ar permite triajul și în timpul zilei, nu doar de la o zi la alta.”, a comentat Denisa Boar.


„Profesorii ar trebui învățați cum să predea în paralel atât copiilor din clase cât și celor de acasă.. De multe ori profesorii nici nu se asigura dacă camera de la laptop vede sau nu toată table, sau predau din celălalt capăt al sălii și acasă nu se mai aude nimic. O idee bună ar fi să poarte lavaliere wireless”, a comentat Ottilia Stanga.

„Apă caldă și săpun în băile din școli + hârtie igienică”,  adăugat Mădă Ghirucau.


Cum pot avea grijă părinții de sănătatea copilului

Într-o altă postare, profesorul universitar vorbește și despre modul în care părinții se pot îngriji de sănătatea ochilor copiilor, având în vedere că mulți copii învață online.

„Instalează un app-filtru pentru lumina albastra pe tableta/laptop/telefon fitru (ex. fLux).Copilul să țină dispozitivul cu ~ 10 cm sub nivelul ochilor și la o distanță de ~ 60 cm de ochi. La fiecare 20 de minute asigurați-vă că se uită peste ecran timp de ~ 20 de secunde – sunt apps care monitorizează acest aspect (ex. Time Out sau ProtectYourVision)”, explică Răzvan Cherecheș.

CITEȘTE ȘI:

TOATE școlile din Câmpia Turzii și Feleacu trec la scenariul ROȘU

Un SFERT din copiii din România nu au acces la educația ONLINE din cauza sărăciei

Ultimele Stiri
abonare newsletter