Educație

Elevii din mediu rural trebuie să îndeplinească anumite condiții dacă vor să participe la școală în acest an. Care sunt acestea?

Pentru a putea beneficia de una dintre cele 250.000 de tablete utilizate pentru cursurile online, elevii și familiile din medii defavorizate trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Elevii din mediu rural trebuie să îndeplinească anumite condiții dacă vor să participe la școala în acest an. Care sunt acestea? Elevii din mediu rural trebuie să îndeplinească anumite condiții dacă vor să participe la școala în acest an. Care sunt acestea?

 

Criteriile generale stabilite prin Ordinul Ministrului Educației nr. 4.738/2020 pentru selecția elevilor care pot primi tablete sunt:


    -Să fie elevi din învățământul primar, „gimnazial și secundar”, după cum stabilește Ordinul.
    -Să fie elevi proveniți din medii defavorizate.

Familia nu trebuie să dețină nici un telefon cu conexiune la internet

Condițiile specifice pentru selecția celor care vor primi tablete, potrivit Ordinului, sunt următoarele:


    -Să fie elevi ai căror familii nu dețin nici un dispozitiv electronic cu conexiune la internet
    -Elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet
    -Elevii de cetățenie română care s-au întors pe teritoriul României de la declanșarea pandemiei de COVID-19 și care nu au posibilitatea de a dispune de un dispozitiv electronic cu conexiune la internet.

Condițiile pe care elevul, alături de familia sa, trebuie să le îndeplinească pentru a putea primi o tabletă:


    -Să provină din medii defavorizate – acest lucru nu se referă neapărat la mediul rural, ci la familiile cu situații dificile, aflate în risc de sărăcie sau monoparentale, cu venituri reduse.
    -Nici un membru al familiei să nu dețină nici măcar un telefon cu acces la internet – părintele este nevoit să semneze o declarație pe proprie răspundere pentru această condiție.
    -S-a întors cu familia din diaspora în acest an și nu are „posibilitatea de a dispune” de un telefon conectat la internet.

După primirea tabletei, familiei îi revin o serie de obligații

Pe lângă condițiile pe care familiile sunt nevoite să le îndeplinească pentru ca elevul să primească o tabletă, odată cu primirea acesteia, familiei îi revin următoarele obligații:


    -Familia care ia tableta trebuie să se „îngrijească de conservarea bunului dat în folosință gratuită ca un bun proprietar”, potrivit art. 2.148 din Codul Civil.
    -Comodatarul nu poate folosi bunul împrumutat decât în conformitate cu destinația acestuia determinată prin contract, ori, în lipsă, după natura bunului. El nu poate permite unui terț să îl folosească decât cu aprobarea prealabilă a comodantului.
    -Comodatarul nu răspunde pentru pierderea ori deteriorarea bunului rezultată numai din folosința în scopul căreia bunul i-a fost împrumutat.

 


Modelul contractului de comodat a fost publicat ca anexă la Ordinul de Ministru și poate fi accesat aici.

 

Citește și:

STUDIU. Pandemia la sat: părinții din mediile defavorizate nu au reușit să asigure necesitățile familiei

 

Noul an școlar bate la ușă. Tabletele promise elevilor întârzie să apară

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter