Educație

Performanță REMARCABILĂ atinsă de UMF Cluj! Universitatea, inclusă într-un grup select

UMF Cluj-Napoca este singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în noile alianțe ale „Universităților Europene”.

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca face parte din una dintre cele 24 de noi „Universități Europene”, o serie de alianțe transnaționale ce vizează consolidarea și îmbunătățirea învățământului superior în Uniunea Europeană și stimularea cooperării între instituții, studenții acestora și cadrele didactice.

Joi, 9 iulie, Comisia Europeană a prezentat cele 24 de „Universități Europene”care se vor alătura primelor 17 alianțe ale instituțiilor de învățământ superior selectate deja în 2019. Cele 24 de alianțe cuprind 165 instituții de învățâmânt superior, din 26 de state ale Uniunii Europe, dintre care șapte sunt din România.


Ele sunt Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București, Universitatea din Petroșani, Universitatea de Vest din Timișoara.

UMF Cluj-Napoca devine campus interuniversitar!

Potrivit Comisiei Europene, instituțiile incluse în alianțele „Universități Europene” vor deveni campusuri interuniversitare, în cadrul cărora studenții, doctoranzii, cadrele didactice și cercetătorii vor putea circula fără opreliști. Ei își vor pune în comun expertiza, platformele și resursele pentru a furniza programe de învățământ sau module comune care să acopere diverse discipline.


Universităţile europene vor contribui, de asemenea, la dezvoltarea economică durabilă a regiunilor în care sunt situate, întrucât studenţii lor vor colabora îndeaproape cu întreprinderi, autorităţi municipale, cadre universitare şi cercetători pentru a găsi soluţii la provocările cu care se confruntă regiunile respective.

UMF Cluj-Napoca face parte din alianța NeurotechEU (European University of Brain and Technology), alături de alte șapte universități din Marea Britanie, Suedia, Olanda, Turcia, Spania, Germania și Ungaria, dintre care amintim Universitatea Oxford,Karolinska Institutet din Stockholm și Universitatea Radboud din Nijmegen. Proiectul își propune construirea unei rețele de excelență în cercetare în domeniul neuroștiinței și neurotehnologiilor, pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene.


„Este o mare realizare pentru universitatea noastră și pentru învățământul medical românesc. Să facem parte din alianța Universităților Europene, alături de instituții de mare valoare, reprezintă o oportunitate deosebită pentru cadrele didactice și studenții noștri, care vor avea posibilitatea să studieze și să cerceteze în universitățile partenere. Ne bucurăm că am mai făcut un pas spre recunoașterea europeană a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF.

UMF Cluj-Napoca va primi o finanțare europeană

Vicepreședintele pentru Promovarea Modului de Viață European, Margaritis Schinas a anunțat că toate cele 41 de Universități Europene, care includ 280 de instituții de învățământ superior din toate statele membre dar și din afara Uniunii, vor primi o susținere financiară în valoare de 287 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene. Astfel, fiecare alianță va primi până la 5 milioane de euro din programul Erasmus+ și până la 2 milioane de euro prin programul Horizon 2020, „pentru a-și pune în aplicare planurile și a pregăti calea pentru alte instituții de învățământ superior din Uniunea Europeană”. Finanțarea din ambele programe este un pas important spre consolidarea interacțiunilor dintre Spațiul European de Educație și Spațiul European de Cercetare.


Mariya Gabriel, Comisarul pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret se declară „încântată de faptul că o serie atât de diversificată de instituții de învățământ superior din toate statele membre, dar și din alte țări, sunt acum implicate în cele 41 de universități europene. Pandemia COVID-19 a arătat că singura modalitate de recuperare din criză este o cooperare mai puternică dincolo granițe, discipline și culturi.”

Din Universitățile Europene fac parte diferite tipuri de instituții de învățământ superior, de la universități de științe aplicate, universități tehnice, școli de artă, de film și media, până la universități complexe și de cercetare intensivă. Fiecare alianță este compusă, în medie, din șapte instituții de învățământ superior. În timp ce unele alianțe sunt cuprinzătoare și acoperă toate disciplinele, altele se concentrează, de exemplu, pe dezvoltarea durabilă, sănătate și bunăstare, digitalizare și inteligență artificială, artă, inginerie sau spațiu.


CITEȘTE ȘI:

Care sunt cele mai eficiente medicamente împotriva COVID-19? Rectorul UMF Cluj-Napoca, despre „vedeta” în tratamentul pacienților
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter