Educație

Peste 1.300 de locuri în școlile clujene pentru cei care doresc să învețe o meserie

Prima etapă pentru înscrierea elevilor în învățământul profesional, dual a început luni, pe 29 iunie și durează până pe 3 iulie, apoi continuă în perioada 6-7 iulie 2020, potrivit calendarului admiterii. În județul Cluj, există 1306 locuri pentru cei care doresc să obțină o calificare.

Invatamant dual Invatamant dual

Din cauza situaţiei speciale din acest an şcolar, cauzată de criza sanitară COVID 19, opţiunile elevilor pentru o unitate de învăţământ care are ofertă pentru învăţământul profesional şi calificările din oferta acesteia se completează de către candidaţi asistaţi de diriginţi/ cadrele didactice din unitatea de învăţământ gimnazial la care elevul a făcut clasele V-VIII, pe baza unei programări pe zile şi ore a tuturor elevilor.

Înscriere electronică

Înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ pentru care au optat se realizează numai de către unităţile de învăţământ gimnazial prin transmiterea electronică la unităţile de învăţământ care au ofertă pentru învăţământul profesional a fişelor de înscriere a candidaţilor, însoţite de foile matricole.


Candidaţii nu se prezintă şi nu depun personal documentele de înscriere la unităţile de învăţământ profesional pentru care optează.

Locuri suplimentare pentru elevii cu CES

Pentru anul şcolar 2020-2021 se vor aloca locuri distincte peste numărul de locuri repartizat respectivelor unități de învățământ pentru elevii cu cerințe educaționale speciale (CES). 


Învățământul dual, o prioritate la Cluj

Învățământul dual a devenit din ce în ce mai căutat în Cluj. Tot mai multe clase au fost înființate în școlile clujene, iar firmele care au nevoie de forță de muncă oferă burse elevilor.


Opțiuni la Cluj

În ceea ce privește învățământul dual, anul acesta există 29 de clase pregătite pentru a-i instrui pe elevi în sistemul dual, în colaborare cu mai multe firme care pe lângă că le vor oferi burse acestor copii, le vor oferi posibilitatea unui loc de muncă sigur odată cu încheierea studiilor. În total sunt 550 de locuri pentru învățământul dual, iar candidații pot alege să studieze pe diverse domenii, de la chimie industrială la comerț și chiar la estetica și igiena corpului.


CITEȘTE ȘI:

Învățământul dual, o prioritate la Cluj. Locurile în clasele cu învățământ dual au o pondere de 9,8%

În ceea ce privește învățământul profesional există 756 de locuri disponibile, cele mai multe locuri fiind rezervate celor care doresc să studieze turismul sau mecanica.


Ce este învățământul dual?

Învățământul profesional în sistem dual a fost introdus în România în urmă cu aproximativ cinci ani ca în urma crizei de meseriași care a apărut după ce în anul 2009 au fost închise școlile profesionale, motiv pentruc are și în prezent angajatorii se confruntă cu o lipsă acută de meseriași.

Practic, acest tip de învățământ are scopul de a livra forța de muncă necesară angajatorilor și se face pe baza solicitării operatorului economic.

La rândul lui, angajatorul se implică în tot ce înseamnă școlarizarea ta, îți asigură practica și, în plus, îți oferă și o bursă. Iar avantajul tău este că vei lucra exact acolo unde vei face practica de specialitate.

Învățământul dual oferă diverse beneficii pentru elevi precum bursă de la stat, bursă suplimentară în funcție de performanță, cazare, masă, transport, materiale suplimentare de studiu, posibilitatea de a face un stagiu de practică în cadrul companiei cu care are parteneriat liceul.

Cât despre durata studiilor într-o astfel de școală, aceasta este de trei ani, perioadă în care îți poți obține o specializare și te poți angaja în compania la care ai făcut practică.

CITEȘTE ȘI:

Învățământul dual la mare căutare în Cluj. 20 de clase înființate în doar câțiva ani

 

 

abonare newsletter