Educație

Moleculele „au cântat” cu ajutorul cercetătorilor UBB și a unor elevi

Cercetătorii UBB împreună cu elevi de liceu, au transpus vibrațiile moleculare în muzică.

Muzică moleculară Muzică moleculară

Elevii de liceu din Marea Britanie, sub supervizarea chimiștilor de la Universitatea Bradford din Marea Britanie și cu sprijin din partea celor de la UBB, au transformat prin experimente vibrațiile moleculelor în muzică.

Elevii au măsurat vibrațiile moleculelor precum apa, cafeina, sau unele mai puțin comune precum acidul cinamic și 4-bromoanilina, pe care le-au sintetizat ei înșiși. Au folosit radiație infraroșie pentru a măsura aceste vibrații și un software de modelare moleculară pentru a le vizualiza.


Prin multiplicări matematice simple, elevii au convertit apoi lungimile de undă mici absorbite de către molecule din radiația infraroșie, în lungimi de undă mai mari, corespunzătoare undelor sonore. Aceasta le-a permis să reprezinte vibrațiile din molecule ca note muzicale.

Lucrând împreună, elevi de la clasele de muzică, alături de cei de la profilul chimie, au reușit apoi cu aceste date să compună o serie de piese muzicale care să „reprezinte” acele molecule. Profesorii și elevii speră ca astfel de explorări ale moleculelor într-o manieră multidisciplinară să ajute nu doar la dobândirea unor noi cunoștințe despre moleculele din jurul nostre, ci și la împletirea îndeaproape a artei cu știința pentru câți mai mulți oameni, autorii proiectului argumentând că acestea sunt două fețe indispensabile ale umanității.


Pentru cei care doresc să asculte, „muzica moleculară”, o găsiți AICI.

CITEȘTE ȘI:


Cercetătorii UBB au analizat proprietățile deosebite ale unei specii de pătlagină descoperite recent în România

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter