Educație

Aproape 2.000 de dascăli fără acces la tehnologie vor primi tablete până în septembrie

Există aproximativ 1.900 de cadre didactice fără un dispozitiv, ori fără acces la internet, potrivit secretarului general adjunct al Ministerului Educației, Sorin Decă.

Aproape 2.000 de dascăli fără acces la tehnologie vor primi tablete până în septembrie Aproape 2.000 de dascăli fără acces la tehnologie vor primi tablete până în septembrie

„Prin Hotărârea de Guvern de săptămâna trecută Ministerul Educației a primit 150 milioane de lei pentru achiziționa aproximativ 250.000 de tablete pentru elevii din medii defavorizate care nu au acces la mijloace de învățare online. La baza fundamentării acestui HG, ministerul a făcut demersuri pentru a afla prin intermediul inspectoratelor și implicit prin intermediul școlilor, cât și interogări prin SIIIR, softul pe care le avem la dispoziție, exact numărul de elevi pe școli pe județe pe localități, precum și numărul profesorilor. Pentru că, din păcate, mai este și un număr destul de mare de care didactice care nu au acces la mijloace de învățare online. Așa s-a ajuns la acest aproximativ 250.000. Cade didactice nu sunt multe cred că sunt undeva la 1.900, conform estimării de săptămâna trecută. Așa cum s-a stabilit prin hotărârea de Guvern achiziția va fi făcută de ONAC, oficiul de achiziții centralizate de la Ministerul de Finanțe. Ministerul Educației lucrează acum să-i sprijine cu specificațiile tehnice pentru aceste tablete pentru că tot procesul ăsta s-a desfășurat în ultimele două luni cu totală transparență din partea ministerului, elevii au avut acces la toate platformele la care au dorit, noi am încurajat orice modalitate prin care ei puteau să intre în contact unii cu alții și cu cadrele didactice. Avem, cred că, 12 protocoale de colaborare cu diverse firme producătoare de soft sau ONG-uri care au pus la dispoziție resurse de învățare online, astfel încât am încercat să le dăm posibilitatea să acceseze așa cum le este mai ușor”, a declarat Sorin Decă.

Ăn acest moment ministerul lucrează la stabilirea unor specificații tehnice minimale cu care să poată accesa aceste resurse, plus resursele la care ministerul lucrează. Imediat după ce aceste specificații vor fi gata vom putea demara din nou prin ONAC achiziția acestor tablete până la 15 septembrie.


În medie, unui elev/profesor ar urma să i se aloce o cheltuială de aproximativ 600 de lei, dacă toţi banii solicitaţi de la fondul de de rezervă al Guvernului vor fi cheltuiţi pentru această achiziţie, informează edupedu.ro

abonare newsletter